Најновије

ШТА АМЕРИКА КАЖЕ: Да ли је Србија на мети терориста?

У Србији прошле године није било терористичких напада и ниво активности у вези са регрутацијом бораца за Исламску државу био је низак, а највеће претње од тероризма остају потенцијално кретање новца и оружја преко њене територије и повратак страних терористичких бораца, наводи се у извештају Стејт департмента о тероризму за 2017. годину.

Америка и терористи (фото: Правда)

У извештају се истиче да је Влада Србије предузела кораке да побољша своју способност у борби против тероризма усвајањем Националне стратегије за спречавање и одговор на тероризам у периоду од 2017. до 2021. године, као и наставком сарадње са међународним партнерима, уз посебан фокус на спровођење закона и напоре у области сајбер-безбедности, преноси Глас Америке.

Као чланица Глобалне коалиције против Исламске државе, Србија је обећала донације у медицинској опреми у мају, али неискуство у улози донатора и унутрашње препреке одложили су ту испоруку и по свему судећи ће ограничити додатну финансијске и материјалне доприносе Коалицији, наводи се у извештају.

Наглашава се, такође, да је Србија наставила да користи обуку америчке владе у изградњи својих капацитета за борбу против тероризма.

Када је реч о правосуђу, спровођењу закона и безбедности граница, у извештају се истиче да је неопходно да Србија побољша капацитете за спровођење закона, уз констатацију да је напредак земље у тој области постојан.

Истиче се чланство Србије у организацијама чији је циљ супротстављање финансирању тероризма и прању новца, као и стратегија у борби против насилног екстремизма, у којој велику улогу има неколико министарстава.

Србија је укључена у ограничену регионалну и међународну сарадњу о антитерористичким питањима, додаје се у извештају, који наглашава сарадњу са Интерполом и Еурополом, билатералне програме сарадње у обезбеђивању граница са Бугарском, Мађарском и Румунијом и слично гранично партнерство са Босном и Херцеговимом и Хрватском.

Српске агенције у тој области рутински сарађују и са Албанијом, Косовом, Македонијом и Црном Гором, закљујује се у извештају о Србији.

Од осталих земаља региона, у извештају Стејт департмента обрађени су Косово, Босна и Херцеговина и Македонија.

За Косово, које је такође члан Глобалне коалиције против Исламске државе, наводи се да је и у 2017. наставило да се бори са растућом претњом тероризма, уз напомену да је 403 грађана Косова путовало у Сирију и Ирак да се бори у редовима Исламске државе или Нусра Фронта, а да их је 74 погинуло. Према подацима Стејт департмента, 133 се вратило, док 196 остаје у зонама сукоба.

Када је реч о БиХ, у извештају се истиче да је та земља наставила да повећава своје антитерористичке капацитете, али да рупе у законима и благе казне остају највећи изазови.

Ефикаснију унутрашњу сарадњу у БиХ подривају међуагенцијски и лични сукоби, екстремистичка идеологија и регионалне националне екстремистичке групе остају потенцијални извор тероризма, а што се тиче рехабилитације и дерадикализације, ту није начињен велики напредак, наводи се у делу извештаја о БиХ.

Македонија је, наводи се у извештају, сарађивала са САД у антитерористичким напорима, а такође је, као и Србија, Косово и БиХ, чланица Глобалне коалиције против Исламске државе.

Македонске власти су процениле да припадници и симпатизери ИСИС одржавају присутво у тој земљи, а Министарство унутрашњих послова и обавештајна агенција процењују да је најмање 150 македонских држављана путовало да се прикључи терористичким групама у Сирији и Ираку.

Од тог броја 30 је погинуло, 40 је и даље у тим зонама, док се 80 вратило у Македонију.

ОВДЕ погледајте да ли Вучићев режим ускоро пада.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Претњт терориста Србији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА