Најновије

ТАЧИ: Време за историјски споразум. Верујем у Вучићеву...

Хашим Тачи рекао је данас да је "време за велики историјски споразум између Косова и Србије".

Тачи и Вучић се рукују (фото: Јутјуб)

Он је, обраћајући се шефовима мисија земаља чланица ЕУ, КФОР, ОЕБС, ЕУЛЕX и амбасаде САД, рекао да се "не можемо враћати назад јер је историја односа између Косова и Србије трагична прича", наведено је на Тачијевом сајту. 

Не можемо да стојимо у месту или у пат позицији, немамо ни шта да чекамо, рекао је Тачи и додао да је заостајање и чекање "у решавању односа између Косова и Србије управо позив на тензије, дестабилизацију, велике проблеме, не само међу нама, него у читавом региону". 

Како је навео, нико нема времена за губљење, "ни Косово, ни Србија". "Треба да постигнемо споразум о потпуној нормализацији односа у наредним месецима. Ја сам спреман за тај договор, а Верујем и у Вучићеву спремност за њега", рекао је Тачи. 

Како је навео, Косово је уморно од заостајања у процесу унутрашње и међународне консолидације, "што због тога што се Србија меша у државне послове Косова, што због тога што ЕУ није успела да створи консензус да призна државу Косово или зато што су многи мислили да ће се ствари, временом, саме од себе на Косову и око Косова решити". Приштина тежи сталном споразуму са Београдом, а не још једном пролазном споразуму, који ће погурати ствари само на неколико година, истакао је Тачи. 

Навео је и да "потпуна нормализација односа између Косова и Србије значи формално, реципрочно признавање између државе Косово и државе Србије", те да се путем тог споразума отвори могућност да Косово постане чланица УН, ОЕБС и НАТО и да се отвори перспектива за учлањење у ЕУ. 

- Реципрочно признање између две државе може бити праћено и уговореним процесом између две стране о корекцији границе између Косова и Србије - напоменуо је Тачи. 

Наводећи да Приштина има сјајне суседске односе са Македонијом, Црном Гором и Албанијом, Тачи је рекао да ће тако бити заувек, те додао: "наравно да тежимо да имамо веома добре односе и са Србијом, у блиској будућности".

Како је навео, уколико се постигне споразум, то неће имати никакве последице на мултиетнички карактер косовског друштва и на скуп права мањинских заједница на Косову, а која су зајемчена Уставом и законима. 

Остаћемо, рекао је Тачи, гарант очувања српског верског и културног наслеђа на Косову, а посебно оног које је повезано са позицијом Српске православне цркве на Косову. 

"Знам да ће бити веома тешко да се споразум постигне. Има његових оштрих противника и овде на Косову, али и у Србији. Знам да читав овај процес у себи носи непознате и многобројне ризике", рекао је Тачи и закључио да "већег ризика нема за Косово него да наставимо да будемо у овој пат позицији као држава и као друштво". 

ОВДЕ погледајте како се Србија спрема за светски рат.

Извор: Танјуг/РТК

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Забрањени спот о томе како је Вучић мењао ставове о Косову и Метохији са годинама

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА