Најновије

ВИСОКИ АМЕРИЧКИ ЗВАНИЧНИК ЗАПАЊИО ЈАВНОСТ! Изнео праву истину о Сирији и Идлибу! (ВИДЕО)

У петак је државни секретар Мајк Помпео дао изјаву уочи сиријске офанзиве и руске кампање за ослобађање Идлиба од џихадиста.

Идлиб (Фото: Правда)

Изјава Помпеа је гласила: – Три милиона Сиријаца, који су већ били истерани из својих домова и који су сада у Идлибу, трпе од ове агресије. Није добро. Свет гледа. 

И Вашингтон и друштвене мреже и медији се припремају за евентуалну конфронтацију између САД - Дамаска и Русије као одговор на сиријску војну акцију у Идлибу, представљајући северозападну покрајину као "последње побуњеничко упориште" у којем Дамаск једноставно покушава да "масакрира цивиле".



Међутим, званичници Вашингтона често су у супротности са сопственим претходним стаовима, а ово је сасвим јасно у случају Идлиба, где Брет Мекгурк - званичник Беле куће који је именован за изасланика који се бави питањем борбе против Исламске државе, који у суштини делује као лични дипломата председника САД у Ираку и Сирији - раније је описао истиниту ситуацију на терену у необично искреним коментарима.

- Провинција Идлиб је највећа област Ал-Каиде од 11. септембра, повезана директно са Ајманом ал Завахиријем, што је велики проблем.

Ретка, поштена процена је речена годину дана раније 27. јула 2017. године на догађају у Вашингтону на којем је Мекгурк био панелиста и домаћин Института за Блиски исток. Током панел дискусије, Мекгурк је рекао:

- Морамо поставити питање, зашто и како се заменик Ајмана ал-Завахирија налази у провинцији Идлиб. Зашто се ово дешава? Како је стигао тамо? Они нису падобранци?!



Да, дуго смо се питали исту ствар, посебно када је америчка обавештајна служба директно помагала војсци Ал Каиде (која се сада претворила у Хаџат Тахрир ал-Шам) из "оперативне собе" у Турској. У то време, коментари Мекгурка су били усмерени на савезника НАТО - Турску, коју је оптужио за омогућавање џихадистима улазак у северну Сирију како би срушили курдски СДФ.

- Приступ неких наших партнера да пошаљу на десетине хиљада тона оружја и на другачији начин да гледају на то како овакви инострани борци долазе у Сирију можда није био најбољи приступ - рекао је Мекгурк те 2017. године.

Додао је да је Ал-Каида у потпуности искористила Турску која је омогућила слободан проток оружја и џихадиста преко своје дугачке границе са Сиријом. Наравно, Мекгурк је занемарио да спомене да су САД у свему томе биле њихов вољени партнер током већег дела сиријског рата, и да су тражили промену власти у Дамаску. Турско министарство спољних послова осудило је његове изјаве у то време. Наравно, Стејт департмент би најрадије да америчка јавност заборави да су те речи икада изречене.



У међувремену, руски министар иностраних послова Сергеј Лавров упозорио је Запад да се не меша у посао сиријских и руских снага које се боре против терориста у Идлибу:

 – Надам се да наши западни партнери неће попустити пред провокацијама и неће ометати антитерористичку операцију - рекао је он.

Скоро 300 водећих џихадиста убијено у Идлибу за четири месеца. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ал Каида и Бели шлемови (“хуманитарци”) заједно оперишу по Идлибу

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА