Најновије

КРЕЋЕ ФРКА У ЛИБИЈИ: Сукоби у Бенгазију, отварају ново жариште?

Бенгази је од „арапског пролећа“ 2011. жариште отпора власти у Триполију

Највећи град источне Либије, Бенгази, истовремено упориште снага маршала Халифе Хафтара који не признаје владу у Триполију, већ трећи дан је без електричне струје, услед избијања оружаних сукоба са борцима лојалним пуковнику Ал Махдију ал Баргатију, јавиле су агенције. Након вишегодишњег егзила, пуковник ал Баргати недавно се вратио у Бенгази, да би заједно са групом рођака убрзо био ухапшен и одведен на непознату локацију. Про—Хафтарови медији описују ал Баргатија и његове савезнике као „ ћелију саботера“ који желе да узурпирају власт на нафтоносном истоку Либије. По вестима о хапшењу ал Баргатија, у Бенгазију су у стамбеној четврти Салмани започеле уличне борбе  које, према наводима на друштвеним мрежама, трају  данас. Независни извори нису могли одмах да потврде ове извештаје.

КАДИРОВ ИМА ПОРУКУ ЗА ИЗРАЕЛ: Било би добро да је схвате озбиљно

Било како било, Мисија подршке УН у Либији (МАНУЛ) изразила је данас „забринутост због оружаних сукоба у Бенгазију који су резултирали цивилним жртвама, према неаутентичним извештајима“, подсећајући „све стране на њихове обавезе да заштите цивиле“.Власти на истоку морају „хитно да обнове телекомуникације у Бенгазију, које су прекинуте када су избили сукоби“, додаје МАНУЛ.

Колико данас, влада Абделхамида Дбеибаха у Триполију (коју признаје УН) затражила је од државног тужиоца да отвори "потпуну и транспарентну истрагу" о "ванредним " догађајима у Бенгазију како би "они који угрожавају животе цивила и друштвени мир" били позвани на одговорност. Дбеибах је истовремено осудио "оружане сукобе у стамбеној зони" и "намерно и потпуно искључивање свих комуникационих мрежа (...), изолујући други по величини град у Либији од остатка света".

ХИТНО ОДБАЦИВАЊЕ ФРАНЦУСКО - НЕМАЧКОГ СПОРАЗУМА: Државотворни патриотски блок има поруку за Вучића

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА