Најновије

"У СРБИЈИ ХУМАНИТАРАЦ, НА КОСОВУ КРИМИНАЛАЦ": Француски медији брује о забрани Гујону да уђе на Косово

Вест да је хуманитарцу Арноу Гујону забрањен улазак на КиМ подигла је целу Француску на ноге - и док му сународници шаљу поруке подршке, о томе француски медији непрекидно извештавају.

Арно Гујон (Фото: Јутјуб)

Прошло је осам дана од када је на административном прелазу Мердаре француском и српском држављанину Арноу Гујону забрањен улазак на Косово, а о озбиљности ситуације говори и то што сео случај већ данима пуни француску штампу. Један од најутицајнијих новинских листова „Фигаро“ написао је опсежан текст у коме је, између осталог, наведено да иако је за Србију хуманитарац, Гујон у очима државе Косово представља криминалца.

- Оданост Арноа Гујона према тим несрећницима, који мало и подсећају на Французе настањене у Алжиру до 1963. године, начинила га је и националним херојем у Србији. Па, ето, Арно Гујон је и криминалац. Барем у очима државе Косово, која га је зауставила и накратко затворила прошле недеље - написао је уредник овог листа.

Гујон каже за да му, и поред свих проблема, подршка сународника јако значи.

- Имам велику подршку француске јавности кроз новинске чланке. Чланак објављен у француском листу „Фигаро“ је тренутно најчитанији на сајту, има преко 4.500 дељења на друштвеним мрежама, много више од осталих објављених вести... Лепо је видети у овим тешким тренуцима да нисмо сами - искрен је Гујон.

Читаву ситуацију озбиљно је схватио француски амбасадор Федерико Мондолони, који се пре два дана састао са Гујоном и понудио му помоћ.

- Пре два дана сам ишао у званичну посету, разговарао сам са француским амбасадором Фредериком Мондолонијем. С друге стране, владика Теодосије је контактирао директно шефа Уједињених нација на Косову, а у контакту сам и са људима из Еулекса. Радим све како бих укинуо ту одлуку која је заиста неразумна и нелогична - каже Арно Гујон.

Иако је забрана уласка на КиМ директно утицала на његов хуманитарни рад усмерен ка хиљадама житеља енклава јужно од Ибра, Гујон каже да неће још кретати пут Косова.

- Ма колико желео, све док не будем добио званичну потврду да ми је омогућен улазак на Косово, нећу ићи. Такође, нећу покушати да пређем границу без гаранције да се претње које су ми упућене неће остварити уколико одем на Косово. Нисам склон самодеструкцији, отац сам двоје деце, не смем непромишљено да ризикујем - објашњава Гујон и додаје да је, уз помоћ Канцеларије за КиМ уложио и жалбу на донесену забрану, али одговор и даље чека.

Подсетимо, тзв. косовска полиција забранила је 10. септембра француском хуманитарцу Арноу Гујону на неодређено време улазак на Косово, пошто је претходно без образложења задржан на административном пункту Мердаре. Осим Гујона, косовска полиција задржала је тада и двојицу активиста организације “Срби за Србе” који су послати на ванредни преглед. Гујон је на Косово кренуо како би присуствовао отварању фарме живине за потребе народне кухиње Епархије рашко-призренске у српском селу Прековце код Новог Брда.

НАТО ратни бродови приближавају се Сирији, очекују се ваздушни напади. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Арно Гујон-Солидарност за Косово

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА