Најновије

"БОЖЈА ДРОГА" УБИЈА БРЖЕ ОД ХЕРОИНА: Стручњаци упозоравају, нова синтетички опијат на улицама Србије!

"Божја дрога", која је у петак заплењена у Београду, већ неко време се продаје у Србији за мале паре, упозорава бивши начелник полиције Марко Ницовић!

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Она се код дилера, како каже Ницовић, може набавити за 7 до 10 евра по дози, а пошто је у течном стању веома лако се шверцује.

Према његовим речима, ДМТ или "божја дрога" је синтетичка дрога која се удише или пије, изазива веома јаке халуцинације и "добро расположење", па је међу младима позната и као клупска дрога.

Непознат састав

Оно што је још опасније јесте што је врло неиспитаног састава, прави се у "кућним условима", а има дејство и до 100 пута јаче од хероина.

- Ову синтетичку дрогу ДМТ називају и "божјом дрогом" јер зависници тврде да могу да разговарају са Богом! Јављају им се халуцинације, параноје и веома добро расположење, које кратко траје. Ове нове дроге су ноћна мора за полицију због тога што су тешке за откривање и лако се преносе преко границе у разним водама, спрејевима, дезодорансима и сличним паковањима. Омладина их најчешће купује зато што је и по неколико десетина пута јефтинија од класичних дрога. Цена је ниска, јер се ове дроге могу правити било где, од хотелских соба до гаража. Ово је течна дрога која се у организам уноси удисањем испарења или орално, а дилери је продају у малим ампулама. Једна доза, око пет милилитара, кошта свега од 7 до 10 евра - каже Ницовић и додаје:

- Код конзумената изазива страшне халуцинације, еуфорију, особе које су на њој скачу, због чега долази до губитка течности из тела - дехидратације. То стање може да буде узрок застоја срца. Све синтетичке дроге, па и ДМТ, су много разорније по организам од, рецимо, кокаина. Чак 10 пута брже уништавају нервни систем и бубреге - напомиње Ницовић.

Еуфорија па депресија

Неуропсихијатар специјализован за лечење болести зависности Јасна Дараган Савељић истиче да након што прође еуфорија изазвана коришћењем ове дроге зависници упадају у депресију.

- "Божја дрога" је једна од многобројних синтетичких "клупских" дрога. Њих најчешће користе млади, и то углавном викендом када иду по клубовима и сплавовима, како би им "подигле" расположење. Они тада интензивније виде боје и чују звукове, осећају као да могу било шта да ураде у том тренутку. Ипак, тај осећај траје релативно кратко, а када прође дејство и еуфорија спласне, човек је тотално уништен јер се исцрпи сва енергија из њега, па зависници упадају у депресију - каже Драган Савељић.

Прочитајте ОВДЕ како функционише шиптарска мафија.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Све више предозирања од дрога у Србији.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА