Најновије

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Вучићу, не љути се! "Удараш чежњу"?

Александар Вучић не иде у скорије време ни у Брисел, ни у Њујорк. Они ће, како је то рекао Марко Ђурић, "мало да га сачекају". Зашто је председник Србије одлучио да Западу "удара чежњу"?

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Председник Србије Александар Вучић је очито одлучио да је време за нову фазу у односима Србије и западне међународне заједнице, која би се могла описати као тихи бојкот Брисела и Вашингтона.

Ту одлуку није саопштио сам Вучић, али је јавност за њу сазнала кроз речи председника Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића, који је укратко поручио како ће Брисел мало да сачека на Вучића, а Вучић неће ни у Њујорк на заседање Генералне скупштине Уједињених нација (УН). На то заседање иначе путује премијерка Ана Брнабић.

Ђурић је објаснио да је Вучић понудио нека решења за Косово, али да се на њега након тога сручила лавина напада и критика. Тада је по Ђурићевим речима уследило или ћутање или прање руку, као и најстрашнији напади из дела међународне заједнице.

Ако је љутња председника Србије повезана с реакцијама на идеју о подели или разграничењу на Косову, мора се приметити да је заиста тешко установити на које се тачно нападе из дела међународне заједнице мисли.

Идеја о разграничењу, подели или размени територија није наишла на превелико одушевљење у појединим западним земљама, али је претерано рећи да је ту неко "најстрашније нападао" Вучића. Чак је и у земљама које нису показале превише ентузијазма за његове предлоге било различитих гласова политичара и тешко је рећи да је и унутар њих постојао неки јединствен став.

Друга група западних земаља била је нешто отворенија за те идеје. Велики број европских политичара је сматрао - уз извесне ограде и опрез - да се може прихватити и разговор на ту тему. Истицало се да би требало подржати све оно око чега се договоре Београд и Приштина, а бар ако је веровати српским медијима, најмање противљења таквој идеји било је у САД.

Љутина је одраз немоћи

Зашто је онда љут председник Вучић? Наим Лео Бешири, директор Института за европске послове, примећује да је "председник Вучић врло често љут, и ми чак никада тачно и не знамо на кога је и због чега председник љут. Јер, различити сценарији решавања косовског питања су излазили у јавност, а никада нисмо добили ни формалну ни неформалну потврду о којим то опцијама говори врх српске власти", рекао је он.

Нико ко је изабрани представник грађана Србије, наставља Бешири, нема тај луксуз да одлучује с ким ће и када разговарати.

- Бојим се зато да је све ово о чему говори Ђурић само трик за унутрашњу употребу. То би требало да увери грађане Србије да је председник Вучић урадио све што је било у његовој моћи, али, ето, међународна заједница не слуша нас и наше захтеве, и када дође до тренутка потписивања споразума са Косовом за то ће се тражити подршка грађана јер друго решење није било могуће - оцењује Бешири.

Он сматра да "тако инфантилним понашањем не може да се постигне ништа".

- Све ово служи за дневно-политичку употребу да грађани који подржавају Вучићеву политику могу да кажу како он има ту моћ да се на некога наљути и да са неким не разговара. Ништа позитивно из неразговарања не може да изађе, јер без разговара са Бриселом и осталим међународним чиниоцима, то питање неће бити решено - закључује Бешири.

Прочитајте ОВДЕ коме је то прећено силовањем како каже Вучић.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Иницијатор Савеза за Србију (СзС) Драган Ђилас изјавио ФоНету да и даље "верује да је Косово део Србије" и оценио да ЕУ из интереса подржава Вучића, али није за револуционарне методе, већ за еволуцију, мада је земља толико подељена да може "свашта да се догоди".

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА