Најновије

НЕМА КРАЈА ЊЕГОВИМ АПЕТИТИМА: Ердоган хоће још већу зону контроле у Сирији

Турска ће источно од реке Еуфрат у Сирији предузети акцију и увести сигурне зоне као што је учинила на северозападу те земље, изјавио је данас турски председник Реџеп Тајип Ердоган, известили су државни медији у Турској.

Ердоган (Фото: tccb.gov.tr)

Турска је почетком године извела војне операције како би преузела контролу над сиријским регионом Африн од Курдске народне одбране (ЈПГ), снага које званична Анкара сматра терористичком организацијом.

- Ако бог да, у будућности ћемо повећати број сигурних зона у Сирији у подручју источно од Еуфрата - казао је Ердоган у Њујорку, где ће учествовати на Генералној скупштини УН.

Агенција подсећа да је Турска пре операције у региону Африн извела и операцију под називом "Штит Еуфрата" усмерену и против бораца ЈПГ и бораца Исламске државе источно од Африна.

Ердоган је, како се напомиње, упозоравао и раније на нове војне операције против ЈПГ дуж границе са Сиријом и, уколико је неопходно, и у северном Ираку.

Ширење турске војне кампање на много већу територију која је под контролом ЈПГ источно од Еуфрата, са собом носи ризик супротстављања снагама САД које су распоређене у том подручју.

ЈПГ је главни савезник САД у борби против Исламске државе у Сирији, због чега Анкара негодује с обзиром на то да ЈПГ види као огранак екстремистичких група које су годинама изазивале побуне на југоистоку Турске.

Ердоган је ово изјавио недељу дана након што је заједно с руским председником Владимиром Путином постигао споразум под којим ће удруженим снагама турске и руске трупе подржати демилитаризацију зона у северозападном сиријском региону Идлиб.

Како ће Путин наплатити Израелу за погибију 15 руских војника прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Лазански о турској војсци

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА