Најновије

СТИГЛЕ СУ НОВЕ ЕВРО НОВЧАНИЦЕ Шта грађани да ураде са старим еврима које имају у сламарици

Европска централна банка представила је нове верзије новчаница од 100 и 200 евра које ће пустити у промет у мају 2019. године, па се поставља питање шта ће бити са старим.

Еуро (Фото: Pixabay.com)

Поред позамашне уштеђевине коју грађани Србије држе у банкама, а која износи око 10 милијарди евра, јавна је тајна да се пар милијарди евра крије и у "сламарицама". Док ће се банке лако побринути за то шта ће бити са новцем приликом пуштања у оптицај нових новчаница, грађане брине шта да раде са еврима које држе код куће.

Како су за "Блиц бизнис" објаснили у Народној банци Србије, штедише могу да одахну јер старе новчанице неће пропасти, нити изгубити на вредности због увођења нових "папира".

Највећи посао прилагођавање банкомата

Подсетимо, Европска централна банка (ЕЦБ) представила је нове верзије новчаница од 100 и 200 евра, са новим побољшаним безбедносним карактеристикама које отежавају њихово фалсификовање. Оне укључују различите холограме на сребрној траци и "смарагдни број" који показује деноминацију, овог пута у јачем облику са малим симболима "евро" унутар бројева.

Такође, дизајнери су смањили висину новчаница које су сада по том основу изједначене са оном од 50 евра. ЕЦБ ће, како су најавили, нове новчанице пустити у промет 28. маја наредне године. Како кажу, најзначајнија промена као последица издавања нових новчаница биће прилагођавање више од један милион банкомата.

Паралелно у оптицају

А у НБС наглашавају да не постоји потреба да се новчанице евра прве серије мењају за новчанице нове серије. Другим речима, све старе новчанице остају у оптицају без временског ограничења.

- Новчанице од 100 и 200 евра су последње у низу које чине серију "Европа" јер су већ у оптицају пет, 10, 20 и 50 евра, док се новчаница од 500 евра неће штампати. Све новчанице ове серије имају унапређени дизајн и елементе заштите у односу на новчанице прве, "А" серије, које ће и даље бити паралелно у оптицају, без временског ограничења њихове важности - наводе у НБС.

Како додају, не постоји потреба да се новчанице евра прве серије мењају за новчанице нове серије.

- Напомињемо да новчаница од 500 евра издата у оквиру прве серије, остаје у оптицају без временског ограничења, а престанак њене употребе неће бити одређен посебном одлуком Европске централне банке, већ ће њено повлачење постепено обављати централне банке Европске монетарне уније - кажу у НБС.

Апоени од 50 евра најкоришћенији од свих

Иначе, нова серија новчаница од 50 евра пуштена је у оптицај у пролеће 2017. године. У ЕЦБ истичу да су апоени од 50 евра најкоришћенији од свих апоена у еврима. Тако је више од осам милијарди новчаница у оптицају у апоенима од 50 евра, што чини 45 одсто од укупних апоена.

ЕЦБ је још у мају 2013. године заменила новчаницу од пет евра, у септембру 2014. године апоен од 10 евра и у новембру 2015. године новчаницу од 20 евра.

Апоен од 500 евра је повучен услед распрострањеног мишљења да га највише користе криминалци за прање новца и за финансирање терористичких активности.

Прочитајте ОВДЕ какав је то хитан позив банака.

Извор: Блиц
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако сте могли да препознате лажне еуре.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА