Најновије

Три нова поглавља у децембру

Три преговарачка поглавља Србија би могла да отвори крајем ове године, сазнају "Новости" у Бриселу. Како ЕУ тренутно председава Аустрија, којој је приближавање Западног Балкана један од приоритета, њени представници покушаће да учине све како би Србија направила значајан корак у евроинтеграцијама.

Три нова поглавља у децембру (Фото: pixabay)

Последњи пут, Србија је "откључала" две преговарачке области у јуну у Луксембургу, чиме се број отворених поглавља попео на 14 од укупно 35, од чега смо два затворили. Већ тада смо били спремни за отварање још три поглавља, али из политичких разлога неке земље чланице нису дозволиле брже приближавање. У фиокама бриселске администрације остале су, тако, на чекању Финансијске услуге (9), Економска и монетарна политика (17) и Статистика (18).

- Напредујемо полако, расправљамо редовно на састанцима Радне групе за проширење о Србији, а неке државе и даље сматрају да не треба превише да се жури - истиче високо позиционирани извор из Европског савета.

Саговорник потврђује да би, због тога, било прерано очекивати отварање нових поглавља у октобру и да је реалан рок крај године, што се уклапа у најаве из Беча.

Намера Србије је да до краја године припреми за отварање бар још и област 28, која се односи на заштиту потрошача и здравља. Међутим, много тога не зависи од нас, у ситуацији када ЕУ креће у унутрашњу реформу, а поједине државе чланице непрекидно намећу нове препреке. Тако ће, на пример, поглавље 31 сигурно морати да сачека боља времена и јер балтичке земље, међу којима предњачи Литванија, сматрају да спољна, безбедносна и одбрамбена политика није довољно усаглашена са ЕУ, због односа са Русијом.

И из Хрватске су у последње време стизале претње да ће успорити и блокирати пут Србије ка ЕУ, због напетости у односима двеју земаља, иако су у Бриселу јасно истакли да билатерални односи не смеју да буду препрека у преговорима.

Мерила

У расправу је, у међувремену, укључено и поглавље 3, везано за право пословног настањивања и слободу пружања услуга. Представници земаља чланица тренутно утврђују да ли је Србија испунила мерила за отварање овог поглавља.

Кинези дају Србији оружје од милијарду долара, Хрвати кукају и пишу писма НАТО! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Јоксимовић: 55 одсто грађана подржава чланство Србије у ЕУ

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА