Најновије

ЛУДАК, А ИЗВУКАО АМЕРИКУ ИЗ БЛАТА: Ево шта је Трамп у ствари урадио од 2017. године!

Ниједан председник у историји САД није доживео да у јавности буде толико дискредитован, омаловажаван, вређан и називан лудаком као што је то случај са Доналдом Трампом, међутим, најновије анализе и статистички подаци показују да је он то можда заслужио најмање од свих. Барем гледано из угла Американаца.

Трамп (Фото: Јутјуб)

Наиме, сви његови потези откад је у јануару 2017. ушао у Белу кућу, посебно они економски, критиковани су на сваком кораку јер наводно доводе до изолације земље, међутим, показало се управо супротно - они су смањили амерички буџетски дефицит, повећали број радних места и смањили незапосленост на свега четири одсто, чиме је она постала најнижа у последњих 18 година. А и остале бројке иду у прилог политици Доналда Трампа, за ког они који мало упућенији у пословања и економске прилике у свету кажу да је он као одличан бизнисмен своју земљу вратио на ноге.

- Последњих 45 година САД су бележиле буџетски дефицит, што значи да троше више него што производе. Осим тога, глобализација је узроковала губитак на десетине милиона радних места, па је дошло до парадокса: Америка губи радна места, онда увози производе које је раније самостално производила, а друге државе добијају радна места и бележе економски раст. Томе, међутим, постоји и контрааргумент, а то је да су САД профитирале од глобализације јер су добиле нова тржишта, посебно у источној Европи и Азији. Али, то није тачно. Протеклих 20 година удео америчког БДП се смањује у глобалном, што значи да друге државе остварују већи економски раст и више производе у поређењу са САД - наводе аналитичари, објашњавајући тако Трампов потез да своју земљу повуче из Трансатланстког трговинског споразума, повећа тарифе на увоз одређених производа и сировина и, како сам каже, врати производњу и радна места Американцима.

- Трамп је први председник САД који сматра да је таква светска економска структура неповољна за Америку, поготово ако се узме пример Кине, која извози, али активно ограничава увоз, као и Јапан - наглашавају економски стручњаци и истичу да се у актуелној администрацији у Вашингтону одлуке доносе циљано и прецизно, а да су резултати видљиви.

- Таква је политика нечувена и у пракси немогућа за данашњу ЕУ, којој је координисана економска политика маратонски процес који завршава са стотинама страница регулативе - наводе они и подсећају: "Све док остали мисле да је Трамп чудан и неспособан, он систематично спроводи своје планове и испуњава предизборно обећање и слоган 'чинимо Америку опет великом"'.

- За некога ко ради у САД за 30.000 долара бруто, Трампова пореска реформа значи 1.500 долара више у џепу. Тако је и компанија "Валмарт" својим најниже плаћеним запосленима дала бонус од 200 до 1.000 долара. То можда није пуно, али за велику већину тих радника бонус је мистична појава - подсећају аналитичари и наводе да ипак економски раст још није достигао цифру коју је Трамп обећавао, као и да још није на нивоу какав је био под Бараком Обамом, али да показује позитиван тренд.

Данас главна звезда у Њујорку

Доналд Трамп председаваће Саветом безбедности УН, па је амбасадорка САД при том телу Ники Хејли најавила како ће то бити досад најгледанија таква седница. На многобројне спекулације о томе какав ће бити наступ шефа Беле куће и о чему ће он говорити амбасадор Русије у УН Василиј Небензја је уз осмех рекао: "Усхићен сам", док је један други дипломата, који је желео да остане анониман, навео: "Мислим да уопште неће бити толико забавно". 
Подсетимо, Трамп је прошле године на седници СБ УН жестоко напао севернокорејској вођу Ким Џонг Уна, најављујући чак и избијање рата, па се верује како ће овог пута у суштини причати само о својој политици.

Трампов успех у бројкама

- 3.216.000 нових радних места отворено у САД

- 344.000 повећање броја занатских радних места

- 2.500 нових радних места отворено у рударству

- 4% стопа незапослености, што је најмање у последњих 18 година

- 2% скочио ниво економског раста

- 10,1% скочили корпораритвни профити

- 30 највећих градова широм САД бележи мању стопу убистава.

Иранци прете Америци смртоносном светом

Иранска Револуционарна гарда, која Америку сматра главним кривцем за терористички напад у суботу током војне параде у иранском граду Ахвазу и смрт 25 људи, јуче је поручила како ће се "смртоносним методама осветити за тај злочин. Очекује се да ће председник Ирана Хасан Рохани, који такође присуствује заседању Савета безбедности УН као и Доналд Трамп, засигурно у том телу покренути и питање крвопролића. Жртве тог немилог догађаја су, иначе, јуче сахрањене, а у поворкама је било на хиљаде људи.

Иначе, званичници Техеран је саопштио како је неколико извршилаца напада већ ухапшено, и то након што је више група, укључујући ИД, преузело одговорност за масакр.

Кључне ствари које је урадио

- смањењем пореза је подстакао економију САД

- смањењем бирократије је свима олакшао пословање и поједноставио је систем

- систематским повлачењем долара из глобалног оптицаја је све остале економије које су задужене у тој валути ставио у тежак положај, док економија САД буја.

Русија војно контролише цело Црно море и појас око њега. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Трамп: Бомбардовање наших савезника Срба велика грешка

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА