Најновије

ПРЕЂИТЕ НА ЦЕГЕРЕ! Београд забрањује пластичне кесе, казне неће бити наивне! (ВИДЕО)

Према овој одлуци, трговци су дужни да избаце из употребе пластичне кесе на месту продаје, у свим малопродајним објектима, као и у услужним и другим делатностима на територији града.

Илустрација (Фото: Pixabay. com)

Коришћење пластичних кеса биће забрањено у Београду од 1. јануара 2020. године, одлучили су данас одборници Скупштине града.

Заменик градоначелника Горан Весић истакао је да је ово један од историјских тренутака за град Београд и додао да је повод за доношење ове одлуке Закон о управљању отпадом, који је донела Влада Србије. 

- Желимо да уредимо начин на који ће малопродајни објекти користити пластичне кесе. Такође је важно што ова одлука ступа на снагу 1. јануара 2020. године, што значи да дајемо рок нешто дужи од 15 месеци, да малопродајни ланци реше овај проблем, односно да се прилагоде. Планирамо и бесплатну поделу цегера широм града -  рекао је Весић.

Он је додао да Град са Владом Србије разговара о доношењу низа подзаконских аката како би се овај проблем решио и ван малопродајних објеката. 

- Град снажно стоји иза ове одлуке јер се она тиче заштите животне средине. Биће још одлука којима желимо да утичемо на степен заштите животне средине. Ширимо пешачке зоне, купујемо електричне аутобусе и све ово је део широке политике коју град заступа - навео је Весић. 

Додао је да се са Владом Србије разговара и о изменама Закона о управљању отпадом како би се у потпуности решио овај проблем.

- Време је да Србија почне да се бави овом проблематиком онако како се то ради у развијенијим државама. Одлука о наплаћивању пластичних кеса у малопродајним објектима смањила је промет пластичних кеса за 60 одсто. Разговарамо и са малопродајним ланцима о томе како ће се ова Одлука одразити на њихово пословање - закључио је Весић.
 
Према овој одлуци, трговци су дужни да избаце из употребе пластичне кесе на месту продаје, у свим малопродајним објектима, као и у услужним и другим делатностима на територији града, ради спречавања, односно смањења стварања комуналног отпада, због њихове штетности по животну средину.

Истовремено, трговци су у обавези да предузимају мере превенције стварања комуналног отпада, предвиђањем алтернативних решења за пластичне кесе. 

Кесе које трговци буду стављали на располагање потрошачима на месту продаје моћи ће да буду папирне, уз накнаду или без, а могу купцима да обезбеде и торбе за куповину, такође, са или без накнаде.

Одлука предвиђа и новчане казне за оне који је не буду поштовали и то од 150.000 динара за правно лице, а 25.000 динара за одговорно лице у одређеном објекту. 

Казне за предузетнике који се оглуше о нови пропис биће 75.000 динара, док ће физичка лица платити прекршај 25.000 динара. 

Како се наводи у образложењу, пластичним кесама је потребно око 500 година за разградњу. Оне завршавају на дивљим депонијама, расуте по зеленим и другим површинама града. 

Да би се перманентно загађење спречило, односно смањило на најмању могућу меру, неопходно је забранити коришћење пластичних кеса и увести друга, еколошки прихватљива ресења.

Поводом ове одлуке, обратио се и шеф одборничке групе ПСГ Грађански блок 381 Раде Вељановски који је одлуку подржао, али и оценио да расправа о понашању одборника Савеза за Србију Жељка Веселиновића није морала да траје толико дуго (око три сата). 

Како је рекао, направљена је нека врста јавне трибине за већинску одборничку групу. 

- Ми смо осудили оно што је рекао Веселиновић, али због овог сценарија да се све што је важно за Београд сведе на кратко време, ми даље не желимо да учествујемо у овом ријалитију -  рекао је Вељановски, након чега су одборници ПСГ Грађански блок 381 напустили седницу.

Иначе, седницу су још током расправе о Веселиновићу, напустили и одборници Савеза за Србију на челу са Драганом Дјиласом и нису се вратили.

Прочитајте ОВДЕ зашто су на Твитеру испрозивали бившег министра Ивана Тасовца.

Извор: espreso. rs

Бонус видео

Крагујевац не да светиње

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА