Најновије

ДЕТАЉИ САСТАНКА У САД: Жестока порука Трампа Ани Брнабић и Хашиму Тачију!

Сат откуцава, нема више одлагања, компромис са Србијом мора да се постигнуте, главна је порука коју је амерички председник Доналд Трамп послао Хашиму Тачију и приштинским политичарима.

Брнабић и Тачи (Фото: Јутјуб)

Пријему који је шеф Беле куће организовао у Њујорку уочи почетка генералне дебате на заседању Генералне скупштине УН, поред многобројних светских премијера и председника, присуствовала је и српска председница Владе Ана Брнабић, као и председник такозване државе Косово Хашим Тачи.

Премијерка Брнабић се у кратком разговору са Трампом захвалила америчком председнику на разумевању које актуелна америчка администрација показује према Србији.

- Не могу да кажем да сам имала времена за неки дугачак разговор, али сам му захвалила за једно ново разумевање Србије и једну отвореност према Србији, да се разуме наш став и да се чује наш глас - казала је Брнабићева.

Оштре поруке

С друге стране, поруке које је добио Тачи далеко су од похвала на рачун Приштине. Оштре ставове и захтев Вашингтона да се Срби и Албанци договоре око поделе Косова Тачи је чуо и од америчког сенатора Рона Џонсона, који се такође срео и са Аном Брнабић.

- Председник Америке, али и сенатор Џонсон послали су јасне поруке Тачију и тиме потврдили да је Вашингтон променио однос према Србији, да је сада Приштина та која ће бити под притиском. Вашингтон је тражио да дође до разграничења и да се стави тачка на косовски чвор - наводи извор Српског телеграфа.

Како каже, Американци нису губили време на лепо упаковане приче и дипломатске флоскуле.

- Поручили су Приштини да мора да прихвати компромис са Србијом и да Албанци могу да забораве на то да ће увек имати подршку и да ће им се увек излазити у сусрет - наводи извор.

Саговорник из Њујорка тврди да су Американци јуче у сусретима на маргинама заседања Генералне скупштине приштинској делегацији у којој су, поред Тачија, и Рамуш Харадинај и Бежет Пацоли пренели Албанцима Трампову поруку:

- Србија мора нешто да добије, нема више времена за губљења, прича о подели и разграничењу треба што пре да се заврши.

Тема о којој се у Њујорку разговарало биле су и ратнохушкачке изјаве Рамуша Харадинаја, али и поруке да "Србија може да добије само опрост за оно што је чинила", те да Београд мора тиме да се задовољи.

- Трампови људи нису хтели да слушају такве приче, које су прекидали речима: "То су глупости" - објашњава саговорник.

Иако се спекулисало да ће Тачи имати посебан сусрет са Трампом, још је неизвесно да ли ће таквог састанка уопште бити.

- Знам да је Тачи био на пријему код Трампа, али не знам за тај састанак - рекао је Ивица Дачић, министар спољних послова, који је члан српске делегације у Њујорку.

Без заказивања

Спољнополитички аналитичар Бошко Јакшић оцењује да је Србија захвална на флексибилнијем ставу Трампове администрације према региону који смо до сада видели.

- То отвара могућности, а не закива решења, као што је било до сада. Сву ту симболику сада треба преточити у дипломатску стварност - сматра Јакшић.

За аналитичара Јакшу Шћекића важно је што се премијерка претходно састала са бројним америчким конгресменима који могу да утичу да Србија добије што више.

- Ајде, људи, договорите се само, јер имамо сто и један проблем! Отприлике овако размишљају Американци и Трамп, који ће, кад се Београд и Приштина договоре, у принципу прихватити било који договор јер имају проблем Северне Кореје, економски рат са Кином, проблем са Русијом и размештањем ракета у Сирији. Они само хоће да скину Косово са дневног реда - закључује Шћекић.

Владимир Маринковић, потпредседник Скупштине

Опција поделе уз чврсту гаранцију САД за безбедност Срба, наше културне баштине је можда прилика коју нисмо могли ни да замислимо. Треба искористити овај тренутак и промену америчког става.

Пола милиона евра за сусрет очи у очи

Приштински медији, пре свих Зери, објавили су да је Тачијев кабинет искеширао више од пола милиона евра, тачније 517.198 евра, како би се он састао са Трампом. Изабрали су америчку лобистичку фирму "Балард партнерс", која је требало да издејствује састанак Тачија и председника САД.

Рама лобира за поделу

Као доказ да сви ветрови дувају у правцу поделе Косова, сведочи забринута изјава лидера главне албанске опозиционе Демократске партије Љуљзима Баше, којем смета што је идеју о разграничењу подржао и албански премијер.

- Еди Рама је потпуно укључен у злослутни план размене територија између Косова и Србије. Заједно са председником Србије Вучићем Рама је лобирао за напредак овог пројекта, а који би дестабилизовао балкански регион - рекао је Баша.

Ово су Трампове поруке Тачију

1. Морате да прихватите компромис са Србијом

2. Свако мора да добије понешто

3. Оценио је глупошћу Харадинајеву идеју да Србији само треба опростити за све злочине и да јој је то довољно

4. Недвосмислено се заложио за поделу Косова

5. То све мора да се заврши у најкраћем року, нема одуговлачења.

Тачи узнемирен, Колинда забринута

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић и председник такозване државе Косово Хашим Тачи срели су се у Њујорку и поручили да су забринути за стање на југоистоку Европе, што се тумачи као провокација упућена Србији.

Дијалог између Београда и Приштине био је главна тема састанка, а Грабар Китаровићева подсетила је Тачија на "начело Бадинтерове комисије да границе на територији бивше Југославије морају да остану уклесане у камену".

- Занимљиво је било разговарати са председником Косова Тачијем управо о односу Београда и Приштине и овом последњем што се чује око могуће размене територија. Ми смо ту врло опрезни и пренела сам наше аргументе односно стајалиште и чињеницу да је начело Бадинтерове комисије да границе на територији бивше Југославије морају да остану уклесане у камену - казала је хрватска председница, преноси Хина.

Болтон први за корекцију граница

Трампов саветника за безбедност Џон Болтон изјавио је током посете Кијеву да је америчка политика таква да, ако две стране могу да раде једна са другом и постигну споразум, САД неће одбацити корекцију територија.

Вашингтон прети Ирану да ће их разбуцати. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА