Најновије

СТРАХ ОД С-300 У СИРИЈИ: Руси хладе усијане главе! Обарају авион за шест минута!

Хоће ли дивизиони системи С-300 које ће ускоро добити Сирија, "покрити" њено небо или ће још више закомпликовати ситуацију у том региону, главна су питања о којима се расправља после одлуке Кремља.

С-300 у акцији (Фото: Јутјуб)

И док у Москви мисле да ће С-300 "охладити главе" ратоборних у Стејт департменту, САД оцењују да ће се због њих ризик повећати. Уосталом, још пре неколико месеци израелски министар одбране Авигдор Либерман је изјавио да ако Сиријци запуцају са С-300, ти системи ће бити уништени.

О могућностима С-300 у Израелу све знају, па многи мисле да његови авиони неће прелазити границу Сирије јер ће бити оборени. Војни аналитичари московске "Независимаје газете" тврде да ће на почетку на командним пунктовима С-300 бити руски инструктори што значи да ће и њихова ефикасност бити велика. Осим тога, у Москви су рекли да ће над Сиријом ометати рад сателитских навигацијских уређаја као и авионских радара потенцијалних противника.

Пензионисани руски генерал Ајтеч Бижев, који је много пута био у Сирији, каже да израелска авијација може преко Голанске висоравни да улази у Сирију на малим висинама, гађа циљеве ракетама и брзо се врати.

Посади С-300 је шест минута довољно да укључи све уређаје и ако се после тога израелски авиони нађу у Сирији, њима прети опасност да буду срушени. У климатским условима какви су у Сирији, С-300 не може бити стално укључен.

Према подацима израелских медија, само у последње две године Израел је објктима у Сирији нанео више од две стотине удара ракетама и бомбама. Почетком септембра су гађали чак и војне сиријске објекте у провинцији Тартус где Руси имају војну базу.

За све време Сиријци су успели да оборе само један израелски авион Ф-16. Иначе, 10. фебруара Израел је гађао авио-базу недалеко од Палмире и тада је авион погођен, али су два пилота успела да се катапултирају на израелској територији.

Без обзира на претње из Тел Авива да ће уништити систем С-300, ако он буде гађао израелске авионе, то неће бити лако изводљиво јер ће их руска армија сигурно заштитити. Пре него што крену у нове војне акције у Сирији, израелско војно руководство ће морати да размисли да ли му се исплати сукоб са Русијом.

Циљеви

Дивизион С-300 ПМУ2 може истовремено да гађа 36 циљева са 72 ракете 48Х6Е које су у односу на старе много боље заштићење од противничког електронског ометања. Мада у понедељак у Москви нису казали колико ће доставити Сирији дивизиона, аналитичари верују да ће их бити најмање три а највише пет.

Испоруке Дамаску руских противваздушних ракетних система С-300 примораће Израел да размисли пре него што поново нападне територију Сирије, изјавио је за кинеску агенцију Синхуа заменик министра спољних послова Сирије Фејсал Мекдад. Прочитајте ОВДЕ шта је још рекао.

Извор: novosti. online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА