Најновије

ТЕРОРИСТИ ОВК: У Њујорку браћа Битићи проглашени "херојима Косова" (ВИДЕО)

Амерички маринац, албанског порекла, Марко Кепи објавио је на Твитеру да су браћа Битићи проглашени косовским националним херојима.

Тачи и Харадинај у Њујорку (Фото: Твитер/принтскрин)

Он је објавио снимак из, како је навео, конзулата Косова у Њујорку, који су посетили председник и премијер самопроглашене државе Хашим Тачи и Рамуш Харадинај.

Подсетимо, браћа Битићи су били амерички држављани, албанског порекла, који су били припадници терористичке ОВК, а 26. јуна 1999. су, при покушају кријумчарења ромских породица са територије Космета у централну Србију ухапшени. 

Прекршајно су осуђени у Прокупљу 27. јуна на 15 дана затвора. На захтев за условно пуштање, одобрено им је да изађу три дана раније. 8. јула 1999. године изведени су на споредни излаз затвора у Прокупљу, одакле су их представници српских власти одвели у Петрово Село.

Одведени су у базу Специјалних антитерористичких јединица МУП-а Србије где су, након два дана, убијени мецима у потиљак, а потом покопани у масовну гробницу у којој су већ била тела косовских терориста Албанаца. 

Тела тројице браће су откривена јула 2001. у масовној гробници у Петровом Селу, близу полицијске станице. Тела су пронађена са везаним рукама и са ранама од испаљених метака на глави. У гробницама у Петровом Селу пронађена су тела још 67 мушкараца и седам жена са Косова. Тела су довезена у хладњачи, преко Источне Србије, а на њиховом укопавању у масовним гробницама у Петровом Селу, су били ангажовани комунални радници. 

Веће за ратне злочине је у Београду 2009. ослободило кривице Сретена Поповића и Милоша Стојановића, оптужене за помагање у убиству браће Битићи. Тужилаштво за ратне злочине Србије поднело је жалбу на пресуду којом су ова двојица бивших припадника МУП-а Србије ослобођени оптужби за ратни злочин у предмету "браћа Битићи". 

У среду 9. маја 2012. је пред Већем за ратне злочине Вишег суда у Београду изречена ослобађајућа пресуда оптуженима за помагање у убиству браће Битићи, јер није доказано да су извршили кривична дела за које се терете. У пресуди стоји да нема доказа ко је и где убио браћу Битићи, нити да је за убиства одговоран МУП Србије. Званичници и аналитичари сматрају пресуда за убиство браће Битићи осликава неспремност земаља у региону да се суоче са ратним злочинима.

Прочитајте ОВДЕ шта члан "светске владе у сенци" каже о САД и Космету?

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

2016 је случај “браће Битићи“ био приоритет.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА