Најновије

ОВО СУ ПУТИНОВЕ УБОЈИТЕ ЗВЕРИ: Оружје будућности у руској војсци положило све тестове у Сирији (ВИДЕО)

Борбено искуство које је руско борбено возило за подршку тенковским јединицима “Терминатор-2“ (БМПТ-72) стекло у Сирији, показало се непроцењивим.

Ураган (Фото: Јутјуб)

Оно се користи за развијање нове верзије Терминатора-3 који ће ускоро опремити систем за подршку тенковима како би радили ствари потпут напада на беспилотна ваздушна возила (дронове). Остала оклопна возила и  пешадија на тешком трену остају високоприоритетни циљеви.

За сада је доступно неколико детаља. Као и код његових претходника, заштитни оклоп новог возила ће бити еквивалентан оном који има главни борбени тенк, уз наоружање које омогућава да се  бави било којим непријатељским системом оружја или јединицом и да истовремено пуца на више циљева. Аутоматизација омогућава смањење броја чланова посаде са 5 на 3.

Нови систем оружја ће вероватно делити своју шасију, сензоре, оклоп и активни систем заштите са новим главним борбеним тенком Армата Т-14.

Према извештајима руских медија, главно наоружање ће бити 57-мм топ који већ користи руска морнарица. Његова брзина ватре је 300 метака у минути, са дометом од 16 км, и висином летења од преко 4 км.

Ракета може пробити оклоп дебљине преко 100 мм. С обзиром да је домет ватре његовог митраљеза и аутоматског бацача граната 60-140% већи од домета америчких Bradley IFV и Stryker оклопних возила и антитенковских система, овај систем може поуздано заштитити тенкове и пешадију док остају безбедно ван домашаја.

ТВ канал “Звезда“ је цитирао званичнике произвођача оружја Техмаш, који су тврдили да ће термобарични, тешки вишецевни бацач ракета “Тосочка“ бити достављен руској војсци 2020. године.

Коришћење точкова уместо гусеница омогућава брже кретање, али такође повећава рањивост система када ради на линијама фронта. Морамо претпоставити да се МЛРС неће користити за директно пуцање на мете, већ ће на њих пуцати са заштићених позиција. Точкови га чине ефикаснијим против терористичких јединица. Није му потребна приколица да се брзо креће преко великих раздаљина, што је управо оно што је потребно да се снажно нападну милитантни на различитим фронтовима.

Руски званичници су у мају потврдили да су робот за деминирање Уран-6 и лаки борбени тенк без посаде Уран-9 тестирани у Сирији. Уран-9 је први војни робот са даљинском контролом на свету (минијатурни тенк) са топом калибра 30-мм, што му омогућава да спроведе мисије оклопног борбеног система који подржава пешадију на терену.

Уран-6 је јединствено копнено возило без посаде (УГВ), или роботски систем за уклањање мина, који чува људске животе тако што чисти путеве у минским пољима. Са тежином од 6 тона, може се транспортовати камионом.

Са својим булдожер сечивом, може радити посао за 20 минера, неутралишући средства са потенцијалном експлозивном енергијом од 59 кг ТНТ еквивалента. Уз помоћ 4 камере са погледом од 360 степени, може бити опремљен великим бројем алата, као што су роботска рука, задњи виљушкар, хватаљке са капацитетом подизања терета од једне тоне, итд. Систем може спровести операције деминирања на било ком терену, док остаје на безбедној удаљености и до једног километра.

Израђен од челичних плоча дебљине 8-10 мм, возило је високо отпорно на експлозије мина и оштећења од шарпнела. Систем се може бранити користећи мало оружје од 7,62 мм.

Изграђен на основи гусенице, Уран-6 напаја 6-цилиндрични дизел мотор са турбо напоном и воденим хлађењем, што му омогућава да се креће брзином и до 15 км, прелази препреке високе 0,8 мм, прелази ровове ширине 1,2 м и водене препреке, и да ради у мочварама дубине 0,45 м.

Систем може радити непрекидно до пет сати. Урадио је одличан посао у Палмири у Сирији, деактивирајући бомбе и мине изненађења. Руска војска планира да се све више ослања на УГВ како време пролази.

Углавном дизајнирани за извиђачке и патролне сврхе, као и за заштиту конвоја и подршку пешадији, теренска пешадијска возила Тигр-М су такође видела борбу у Сирији. Са инсталираним даљинским модулом Арбалет-ДМ, систем постаје роботски.

Модул се састоји од митаљеза Корд калибра 12,7 мм са 150 кетриџа или митраљеза ПКТМ калибра 7,62 мм са 250 кетриџа. Користи се ласерско вођење. Арбалет-ДМ може закочити и аутоматски пратити стациониране и покретне циљеве које идентификује ТВ камера са удаљености од 2,5 км, или 1,5 км ако се користи опрема за термичку слику. Ласерски даљиномер има домет од 100-3.000 м. Ова нова верзија Тигра се финансира од стране државног програма набавке за период од 2018-2025. године.

Тигр-М има изванредне могућности ван пута, на тежим теренима. Са оперативним дометом од 1.000 км, возило може достићи брзину и до 155 км на сат. Може се попети на нагибе од 31 степен и прећи водене препреке које су дубоке 1,2 м.

Познато, доказано у борби, тешко наоружано пешадијско борбено возило БМП-3 ће такође постати беспилотно, чим борбени модул АУ-220 наоружан са аутоматским топом калибра 57+мм буде инсталиран.

То ће омогућити систему да погоди ваздушне циљеве. Брзина ватре је 80 метака у минути, а домет је 14,5 км. Може се користити било који тип метака. Меци који пробијају оклоп могу продрети кроз 130 мм челика са удаљености од једног километра. Коаксијални митраљез калибра 7,62 може имати 1.000 метака муниције. Модул се може потпуно ротирати за 360 степени.

Овај тренд је очигледан – руска војска улаже велике напоре у увођење нових, високо аутоматизованих технологија. Ново оружје, које се разликује од било ког другог које поседују било које друге земље, као што су возила за подршку тенковским јединицама, тренутно се додају руском арсеналу или се развијају.

Војска се такође удаљава од ратовања војник на војника, окрећући се уместо тога ка борби коју воде машине са даљинском контролом које покреће вешачка интелигенција.

У марту је минисар одбране Сергеј Шојгу рекао да се велики број војних роботских система приближава завршетку својих проба пре него што уђу у серијску производњу ове године. Говорио је истину.

Многе нације напорно раде како би поставиле беспилотне системе на бојна поља, али изгледа да Русија води у овој трци, постављајући своју војну роботику на терен брже него било ко други.

Руска морнарица тестирала суперсоничну крстарећу ракету „Оникс“ из система „Бастион“. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА