Најновије

СРБИ, ПОСТАНИТЕ ДРЖАВЉАНИ РУСИЈЕ: Имате рок годину дана, а онда сте пред одлуком! Тада постоји један трик!

Да ли је могуће да Србин постане држављанин Русије? Какав је процес за добијање пасоша највеће земље на свету и како је могуће да неко добије руско држављанство, а да не одустане од постојећег? Или како руски држављани живе у земљи са два пасоша?

Руски пасош (Фото: РИА)

После Жерара Депардјеа, још једна светска звезда је изненадила изјавом да жели руски пасош. Орнела Мути, чувена италијанска глумица руског порекла, тренутно учествује у међународном позоришном пројекту „Кристални дворац“ и тумачи лик царице Ане Ивановне. Једна од најлепших жена у историји филма, већ има руску боравишну дозволу.

У званичним руским законима нема забране за двојно или два држављанства ако нисте државни функционер, запослен у органима реда или судија. Према члану 62. Устава Руске Федерације, држављанин ове земље може бити држављанин стране државе, односно имати двојно држављанство, ако то не ускраћује његова права и слободе и не спречава га да испуњава обавезе које има као руски држављанин.

Међутим, појам „двојно држављанство“ односи се само на држављане Таџикистана, Белорусије, Казахстана и Киргистана јер постоје посебни билатерални споразуми за олакшано добијање руског држављанства, док за држање осталог света важи појам „два држављанства“

„Држављанин Русије има право на држављанство било које друге државе, али и обавезу да у року од 60 дана саопшти Федералној миграционој служби да је стекао друго држављанство“, каже адвокат Владимир Страински. Ако то не уради прети му казна од 500 до 1000 рубаља, што је негде око 5 евра.

Када је реч о странцима, руски закони налажу одрицање од постојећег држављанства. Тражи се писмено обећање да ће се лице које које подноси захтев за руско држављанство одрећи постојећег држављанства у року од годину дана. Овај закон се не односи само на држављане Белорусије, Казахстана, Киргистана, Таџикистана, оне који траже политички азил, оне који су дали велики допринос Русији, попут Жерара Депардјеа, Џефа Монсона, Стивена Сигала и ветерана Другог светског рата који су раније били држављани СССР-а и живели на територији Русије.

Трик је у томе, да после годину дана, нико неће проверавати да ли сте испунили обећање.

У руским законима нема речи о томе да је заиста потребно нешто више од те писмене изјаве да сте спремни да се због руског одрекнете постојећег држављанства, потврђује Старински.

- Сасвим је изводљиво да без било каквих проблема задржите оба – рекао је он.

Шта каже војни експерт о С-300 у Сирији прочитајте ОВДЕ.

Извор: Недељник

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА