Најновије

ЈЕЉЦИН НИЈЕ ЗНАО ДА СУ РУСИ УШЛИ НА КОСОВО: Клинтон му говорио шта да ради, а ОВК спремао заверу

Руски падобранци из БИХ су 11. јуна 1999. преко територије централне Србије прешли на Космет и заузели Аеродром „Слатина“. У тим тренуцима, Клинтон и Јељцин су непрекидно били на вези, а интересантно је да руски председник појма није имао о акцији руских падобранаца, нити је знао ко се од руских генерала налази у Приштини. Једино је молио Клинтона да ОВК не напада Русе.

Јељцин и Клинтон (Фото: РИА)

Јељцин појма нема ко је од руских генерала на "Слатини"

13. јун 1999.

Клинтон: Бићу срећан да причам с тобом данас. Знаш колико те ценим и уверен сам да увек можемо да изгладимо несугласице, али такође верујем да би била добра ствар када бисмо рекли нашим војним командатима у Приштини да реше проблем око аеродрома, иначе ће се ово уместо приче о тријумфу мира на Косову вртети око аеродрома и проблема између две велике земље, а не око повратка мира и људи њиховим домовима. У најмању руку, данас би могао да кажеш свом генералу да се састане са нашим генералом у вези с аеродромом. Мислим да је то веома битно. У супротном, сутра ћемо разговарати о другим стварима.

Јељцин: Добро, да ли су ваши генерали тамо?

Клинтон: Генерал Џексон, британски генерал је тамо, са њим треба да се прича. Генерал Заварзин и генерал Џексон.

Јељцин: Можеш ли да поновиш име генерала?

Клинтон: Џексон је наш командант Кфора и ваш командант је генерал Заварзин.

Јељцин: Џексон. Генерал Џексон. Можеш ли да поновиш и спелујеш ми?

Клинтон: Џексон је наш командант Кфора и верујем да је ваш генерал Заварзин тамо.

Јељцин: Биле, како је његово име? Можеш ли да поновиш презиме нашег генерала?

Клинтон: Не занима ме ко је у питању. То је ваш избор, али верујем да се ваш генерал који се налази у Приштини зове Заварзин.

Јељцин: Добро, сада знам о коме причаш. Дакле, рећи ћемо им данас да се састану, вечерас и сутра током дана, а онда да нама поднесу извештај телефоном, рецимо око пет по подне.

Клинтон: ОК.

ОВК спрема напад на Русе

14. јун 1999.

Клинтон: Добро јутро, Борисе. Сложио сам се јуче да даш инструкције нашим генералима да се састану и реше проблем око командовања на аеродрому и да нам јаве шта су урадили. Био сам разочаран.

Јељцин: Да, срели су се јуче и дао сам инструкције да се одрже неопходни преговори како би се дошло до договора који се односи на регулисање тима за подршку за руско присуство на Аеродрому "Слатина" у близини Приштине. Кренули смо од разумевања да ће ова група, у оквиру прве фазе, остати на аеродрому и функционисања у интересу интернационалне сигурносне групе. Сарадња између команданата биће по моделу из Босне (аеродром у Тузли). Генерал Заварзин и генерал Џексон су већ разменили официре за везу. Разговарали су о проблему који се тиче безбедности припадника руског контингента.

Сада, мере се не предузимају поводом провокација такозваног ОВК. Стално говоримо, и сви из Г8 се слажу да тако нешто не сме да се дозволи, тако да се повратком албанских избеглица протерују друге националности. Нажалост, то се дешава. И главна одговорност је на албанским милитантима. Миротворци на Косову у стварности затварају очи пред овим догађајима. Реалност је то да када се то допустило, ти милитанти су почели да прете руским миротворцима. Можете да замислите последице уколико остваре те претње. Госпођа Олбрајт је уверавала Иванова да су одржани састанци са представницима ОВК. Желео бих да ви лично обратите пажњу на ову ситуацију. То је све што сам желео да кажем.

Клинтон: Као прво, што се тиче ОВК, сазнали смо да постоји завера против Русије, али смо им рекли да нећемо толерисати нападе на ваше снаге и они су се сложили. Али је битно да схватите зашто су то желели да ураде. Веровали су да ће ваше заузимање аеродрома умањити оперативне способности Кфора. Веровали су да сте дошли на Косово да заштитите Србе, а не као део интернационалних снага. Навели смо им да нећемо толерисати нападе на ваше снаге. Морамо да решимо питање аеродрома, иначе можемо очекивати проблеме.

САД и Немачка "посвађани" због Косова! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Немци признали зашто су бомбардовали Србију!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА