Најновије

КРВАВО У ТРИПОЛИЈУ: У Либији бесне жестоке борбе, 400 затвореника побегло из затвора (ВИДЕО)

Око 400 затвореника побегло је из затвора у либијској престоници, док недалеко од њега у Триполију бесне сукоби између ривалских оружаних група.

Триполи (Фото: Јутјуб)

Затвореници су силом отворили врата затвора „Аин Зара“, а чувари нису могли да их зауставе, рекао је неименовани либијски званичник, потврдивши саопштење судске полиције које је објављено на друштвеним мрежама, преноси Ројтерс.

Затвор се налази у јужном делу Триполија, у области у којој се већ недељу дана воде жестоке борбе између ривалских група.

Да би се окончали сукоби, мисија Уједињених нација у Либији позвала је „разне релевантне стране“ да се у уторак у подне састану ради „хитног дијалога о безбедносној ситуацији“.

Влада Либије, коју признају УН, прогласила је ванредно стање у Триполију и околини због напада у којима је убијено 39 особа, укључујући и цивиле.

Министарство здравља саопштило је да је повређено 96 особа, пренео је АП.

Борбе су почеле прошле недеље између наоружаних група из Триполија са другим наоружаним групама из једног места јужно од либијске престонице.

У саопштењу које је издала Влада, сукобљене стране се позивају да престану са сукобима и да поштују договорено примирје.

Либија је од избијања побуне 2011. године упала у хаос, пише агенција и подсећа да је тада свргнут, а затим и убијен дугогодишњи лидер те земље Муамер ел Гадафи.

Од тада земљом управљају две супротстављене владе, једна са седиштем у Триполију, а друга на истоку Либије, а обе владе имају подршку бројних наоружаних група које имају стварну власт на терену.


Последње упориште у Идлибу, Русија доводи САД у ћорсокак. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА