Најновије

НИСУ СВИ СЛОЖНИ У СНС? Док Зорана тражи одузимање лиценци, Вучић каже да је срушено брдо пратила негативна кампања

Изградња аутопута на Коридору 10 у Грделичког клисури, наликовала је легенди о изградњи Скадра на Бојани: „Што мајстори за дан га саграде, то све вила за ноћ обаљује“.

Вучић и Михајловићева (Фото: Јутјуб)

Вила није било, и није баш ишло том брзином, али су клизиште и лош пројекат плус 11 накнадних, измењених пројеката учинили своје. Потпорни зидови, тако како су замишљени односно саграђени, једноставно нису били добри.

И као што је Александар Македонски Гордијев чвор уместо мукотрпног развезивања разрешио замахом мача, тако је и његов овдашњи и савремени имењак уместо пажљивог пројектовања и компликованог рачуна, одлучио да тврдоглаво и ћудљиво брдо једноставно премести.

У овом плану много тога остаје нејасно. Да ли је ово предлог неких инжењера и стручњака, односно ко је председнику Србије Александру Вучићу, правнику по образовању, сугерисао овакво решење или је то његова замисао? Колико ће коштати и трајати овај подухват? Да ли су за то предвиђена средства? Да ли је премештање целог брда уобичајена пракса или постоји мање драстичан начин решавања проблема? И коначно, како то да је један потпорни зид нерешива енигма за све овдашње стручњаке и инжењере, а да план за тај проблем износи председник државе који има бројне надлежности, али међу њима нису премештање брда и промена географије?

Не би то био први случај померања брда у Србији - слично је рађено на обилазници око Димитровграда. Пре него што почне померање проблематичног брда - а то би морало да буде, ако је судити по најавама ускоро, јер је завршетак радова најављен до краја године - ова питања би требало да добију одговоре, како би јавност знала ко ће бити одговоран за евентуалне грешке у случају овог пројекта.

И док министарка грађевинарства Зорана Михајловић тражи одузимање лиценци свим инжењерима који су радили на досадашњим пројектима и „препројектима“, председник Србије не тражи одговорне – он тврди да је против ангажованих на пројекту вођена негативна кампања „због које многи не желе да се прихвате тог посла“ и најављује и 12. пројекат за исту деоницу.

Није спорно да нека деоница и неки терен градитељима могу бити тежи и проблематичнији од изградње по, рецимо, равној Војводини. Ипак, уређену државу карактерише транспарентност, пажљиво пројектовање, подела одговорности и надлежности. Ако свега тога нема, ако је у питању самовоља - градња је проблематична, ма колико брда да се савлада и помери.

Прочитајте ОВДЕ шта каже Марко Јакшић о Вучићевом доласку на Косово.

Извор: insajder. net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

А крајем прошле године…

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА