Најновије

РАМПА ЗА АЗИЛАНТЕ: Како би италијанско-мађарска "романса" могла да буде Тројански коњ за Европу?

Мађарски лидер Виктор Орбан и заменик премијера Италије Матео Салвини разговарали су о заједничкој страсти, разменили комплименте и обећали да ће се поново видети. Сусрет је личио на веома успео први љубавни састанак.

Орбан и Салвини (Фото: Јутјуб)

После њиховог рандевуа у уторак у Милану, жестоки противник прихватања миграната описао је Салвинија као јунака зато што је одбио да дозволи да се спасени тражени азила, заробљени на броду, искрцају на италијанско тло, осим ако их ЕУ на расели негде другде.

Салвини је рекао да се нада да је састанак у уторак тек први међу бројним сусретима са Орбаном са циљем да се промени судбина Европе.

Између два екстремна десничара развија се однос који можда личи на било коју другу политичку “бромансу”, али би могао да постане Тројански коњ за лидере ЕУ, који су својевремено страховали да ће Брегзит разбити послератну унију.

Окорели заговорници Брегзита у Великој Британији оптужују лидере ЕУ да настоје да докажу да је одлазак Британије из Уније погрешан потез како остале чланице не би следиле њен пример, што лидери ЕУ одлучно поричу.

У међувремену, екстремно десничарске фракције широм ЕУ ишчекују велику политичку победу на изборима за Европски парамент у мају следеће године, прилику која се пружа само једном у пет година и обећава огроман регионални политички утицај, пре свега по питању миграција.

Јавне дискусије о француском "Фрегзиту", односно холандском "Негзиту" полако јењавају, а Европској унији много већа опасност прети од оних који желе да је подрију изнутра.

Жером Ривјер из “Националног фронта”, партије са крајње деснице, са оптимизмом ишчекује резултате избора, који ће, како верује, бити повољни за евроскептичне партије.

- Верујем да ћемо први пут бити у прилици да имамо већину на наредним европским изборима - рекао је он.

- Ако не будемо имали већину, верујем да ћемо имати довољно јаку мањину да их спречи да раде оно што сада раде.

Оно што је тим партијама толико дуго недостајало јесте јединство како би ускладили деловање у Европском парламенту. Однос између Орбана и Салвинија показује да расте жеља за таквим јединством.

Мађарска и Италија су се 2016. више пута биле у сукобу због политике према мигрантима. Италија, линија фронта за тражиоце азила, дуго је вршила притисак на Мађарску да прихвати део избеглица како би је делимично ослободила терета. Мађарска се залагала за политику неприхватања миграната од масовног покрета миграната у Европу 2015, на врхунцу рата у Сирији. Већина других чланица ЕУ примиле су тражиоце азила у складу са програмом ЕУ за расељавање избеглица, али је Мађарска, из још неколико источноевропских држава, то одбијала.

Билатерална сарадња међу истомишљеничким партијама, апатија гласача и изборни систем Европског парламента могли би да обезбеде савршену климу за предавање полуга Европе у руке популистима.

Чланове Европског парламента директно бирају грађани ЕУ, али је излазност последњих година константно опадала - на последњим изборима 2014. гласало је нешто више од 42 одсто регистрованих гласача.

Неке партије које желе да продрмају ствари у Бриселу рачунају на Стива Бенона, бившег главног стратега америчког председника Трампа, од кога очекују да ће погурати њихове изборне резултате.

Бенон је имао неколико турнеја по Европи како би подстакао истомишљеничке политичке организација и чак учествовао у лансирању “Покрета”, организације која уједињује популисте са циљем да изађу на црту европском естаблишменту.

Прочитајте ОВДЕ зашто је Путин послао специјалце у Донбас.

Извор: Блиц/CNN

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Малагурски: Виктор Орбан и мађарско економско чудо!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА