Најновије

САСТАЛИ СЕ ПОПОВИЋ И БУРГИЊОН: Сарадња са Европским истраживачким саветом од велике важности за будућност Србије!

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић састао се данас са председником Европског истраживачког савета из Брисела (ЕРЦ), Жан Пјер Бургињоном, и том приликом истакао да Србија има интерес да што више младих истраживача конкурише за бесповратна средства која додељује Европски истраживачки савет. 

Ненад Поповић (Фото: Јутјуб)

- Влада Републике Србије учиниће све да створи услове да што већи број младих истраживача из Србије конкурише за грантове ЕРЦ, јер то видимо као изванредну прилику да оснажимо наше истраживачке и иновационе потенцијале, као и да обезбедимо већи продор и примену научних истраживања у српској привреди - рекао је Поповић.

Он је навео пример Мађарске која је у претходном периоду остварила висок степен успешности у привлачењу ЕРЦ грантова за развој истраживања и иновација.

- Мађарска је то учинила кроз креирање програма малих грантова, у износу од десет до сто хиљада евра. Користићемо искуства Мађарске, и у том смислу надам се чвршћој сарадњи српских и мађарских истраживача у трансферу искустава и знања, како би и Србија привукла више ЕРЦ и других европских грантова у будућности - нагласио је Поповић.

Он је изнео идеју да се успостави регионална канцеларија ЕРЦ за регион Балкана, као и да је за Србију важно да поред универзитета и академске заједнице, стимулише и охрабри индустрију и приватни сектор да директно аплицирају за грантове ЕРЦ.

Поповић и Бургињон су се слозили да је, у складу са новим европским програмом финансирања истраживања и иновација, Хоризон Еуропе, који почиње 2020. године, развој и примена иновација једна од најзначајнијих тема у том програму.

Састанку су присуствовале и једине две добитнице ЕРЦ грантова у Србији, др Софија Стефановић и др Магдалена Ђорђевић.

Правда куца на врата зликовца. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Министар Ненад Поповић новцем кити трубаче у Гучи

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА