Најновије

Украјина планира да оконча "Велики споразум" с Русијом, од које ће још тражити нешто незамисливо!

Прва потпредседница Врховне раде Украјине Ирина Герашченко најавила је да Украјина планира да оконча уговор о пријатељству, сарадњи и партнерству са Русијом.

Путин, Украјина (Фото: Синхуа/Звезда)

Као јавља дописник украјинског “Унијана”, она је нагласила да постоји велика разлика у погледу прекида и непролонгирања споразума.

"Хтела бих да наши драги политичари, посебно када је реч о будућим председничким кандидатима ... знају разлику јер је њихова дужност, ако их изаберу и то је спољна политика Украјине. Ми не говоримо о било каквом прекиду и тражићемо од Руске Федерације у свим међународним судовима, у Хагу и другим судовима, да одговара за прекршен договор", рекла је она. 

Герашченкова је нагласила да је украјински председник Петро Порошенко наложио Министарству спољних послова, "да не припрема документацију за продужење уговора, која наступа аутоматски”. 

Још једном је истакла да прекидање и непродужавање нису синоними. 

"Ради се само о непродужавању споразума", нагласила је. 

Украјинска агенција подсећа да су Уговор о пријатељству, сарадњи и партнерству између Русије и Украјине, назван "Велики споразум", потписала два председника Леонид Кучма и Борис Јељцин, 31. маја, 1997. године. Земље су званично признале међусобне границе и консолидовале принципе стратешког партнерства и поштовања територијалног интегритета. 

После анексије Крима и почетка сукоба у Донбасу у Украјини су се могли чути предлози да се раскине уговор због повреде територијалног интегритета Украјине. 

30. августа министар спољних послова Украјине Павло Климкин рекао да је Министарство спољних послова припремило пакет докумената за почетак раскида уговора пријатељства, сарадње и партнерства са Русијом. 

Тензија између Русије и Украјине поново је порасла након што је лидер самопроглашене Доњецке Народне Републике Александар Захарченко погинуо у експлозији у ресторану у центру Доњецка. 

Москва је осудила убиство 42-годишњег Захарченка, наводећи да ово може да наруши мировни процес у Украјини. 

Портпаролка МСП Русије Марија Захарова рекла је да “постоје разлози за веровање“ да иза убиства Захарченка стоји Кијев. 

Руски председник Владимир Путин саопштио је да је убиство лидера сампроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) Александра Захарченка "кукавички чин". Како је рекао, циљ убиства је дестабилизација крхког мира у региону. 

Украјинска служба безбедности саопштила је да верује да је убиство Захарченка између "побуњеника и њихових руских спонзора".

Прочитајте ОВДЕ где то папа Фрања опет упире прстом где не треба.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Већ годинама су Украјина и Русија “на ивици рата”.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА