Најновије

ВУЧИЋ О КИМ: Пустите нас да се договоримо

Србија и Македонија су пријатељске земље, стратешки блиске, и мање је важно да ли ће некада имати тактичке размирице или нешто слично, поручио је председник Вучић који се на прелазу Прешево–Табановце састао са македонским премијером Зораном Заевом. Успостављањем интегрисаног граничног прелаза постали би конкурентнији, нагласио је Вучић. Заев истакао изузетне пријатељске односе две земље и подвукао да Македонија подржава позитивно решење за КиМ.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Председник Вучић је истакао да су Србија и Македонија две пријатељске земље, два изразито блиска народа и да имају историјски веома блиске односе.

Две земље су стратешки блиске, и мање је важно да ли ће некада имати тактичке размирице или нешто слично, оценио је Вучић.

Поручио је да Србија сматра македонски народ и његову државу искрено пријатељским, да ће учини све да се односи испуне конкретним садржајем како би трговинска размена била унапређена, и како би све обављали у најбољој намери и интересу две земље.

"Биће још лепше овде када се приближе наше две заставе на интегрисаном прелазу", поручио је председник.

Према његовим речима, односи Србије и Македоније су добри, али морају бити још бољи.

Опредељење грађана Србије је да имамо најбоље могуће односе Београда и Скопља, истакао је председник.

"Уверен сам да и премијер Заев мисли исто. Ово је један од примера где можемо заједнички да нешто урадимо и покажемо много тога. Да људима олакшамо, а пре свега и теретном саобраћају донесемо значајне уштеде", објаснио је Вучић.

"Успостављањем интегрисаног прелаза постали би конкурентнији"

Говорећи о имплементацији пројекта за интегрисано гранично управљање "One stop shop", истакао је да је веома значајно за обе земље, за привреду и за туристе, да људи не губе време већ да на једном месту обаве све прегледе, од царинских до ветеринарских, и да се задржавају двоструко краће.

"Сматрам да ће то подстаћи људе да користе овај прелаз", рекао је Вучић.

Навео је да, према подацима Светске банке, регион губи око милијарду евра због чекања на границама.

Овим би, према његовим речима, постали конкурентнији, и све више теретног саобраћаја користило би наше путеве, а не би прелазили преко земаља ЕУ, и тиме би остављали више новца код нас што је добро за грађане у обе земље.

Пренео је да је са Заевом разговарао неколико пута о успостављању регионалне економске зоне, али и интегрисаном граничном прелазу.

Вучић је за Радио Београд 1 изјавио да ће људи мање чекати и да ће имати један заједнички прелаз који организују Срби и Македонци.

Указао је да постоји жеља да се интегрисан прелаз успостави и са другим земљама, да је постојала жеља да се то учини са Црном Гором код Бијелог Поља, да се касни код Братунца-Љубовија, и да се није нигде тако далеко отишло као са Македонијом.

"Верујем да ће ово бити прво место где ћемо имати интегрисани прелаз", нагласио је Вучић.

"Решавање спора Скопља и Атине добро је за цео регион"

Све што доприноси регионалној стабилности, као што је решавање спора Скопља и Атине, свакако је добро за цео регион, истакао је председник одговарајући на питање новинара поводом предстојећег референдума у Македонији о промени имена државе, а на основу договора са Грчком.

"Да ли се ми радујемо или смо задовољни што ће Скопље и Атина решити проблем, сасвим сигурно је то добра вест за Београд и Србију. Али, немам право да позивам или не позивам било кога на референдум, јер би то било нефер и директно мешање у унутрашње ствари, а ми поштујемо Македонију", нагласио је Вучић.

Вучић је нагласио да не воли да се меша у унутрашње ствари других земаља, да ће Србија и он увек позитивно реаговати ако суседи решавају проблеме и ако се договарају.

Уверен је да ће људи знати да то поздраве.

Захвалио је на ставу премијера Заева у вези са разговорима са Приштином, рекавши да је задовољан таквим приступом, јер циљ мора бити стабилност, мир и постизање дугорочног решења.

Најавио је да ће са Заевим разговарати о свим актуелним питањима, као и о дијалогу са Приштином.

Вучић о КиМ: Пустите нас да се договоримо

Рекао је да би било добро да се допусти Србима и Албанцима да сами уреде своје односе, јер су нама потребни мир и стабилност, а не да задовољавамо интересе великих сила.

"Овде ми живимо и треба да се договоримо како хоћемо да живимо у будућности, а не да неком другом испуњавамо жеље", поручио је председник Србије.

То што Хрватска, Македонија и Црна Гора сматрају Косово целовитим и независним није ништа ново, приметио је, одговарајући на питања новинара, и истакао да он има право да се са тим не слаже.

Исти став имају, приметио је, и САД, Немачка, Француска, али да би "ми само волели да имамо право да штитимо своје интересе, а ничију стабилност не угрожавамо".

Нада се да ће нам бити допуштено да пробамо сами са Албанцима да решимо проблем који постоји 200 година.

Решење би, уверен је, представљало најзначајнију ствар за мир, стабилност и просперитет у региону.

На питање о "актуелним границама", Вучић је узвратио питањем: "А које су то границе актуелне, оне које кажемо ми или, рецимо, оне које кажу у Приштини".

Додао је да су за неке актуелне једне границе, а за нас су актуелне оне у складу са међународним правом, Резолуцијом 1244 и са мишљењем бар половине земаља у свету.

Како каже, на питање што су они признали такве границе какве су признали 2008. године, никада неће добити одговор, да се каже да је "то било тада, а сада је сад", те да је свој став изнео Ангели Меркел и Емануелу Макрону и свим другима.

Зато, каже, увек и пита о којим се границама говори, јер је реч о хиљадама квадратних километара.

"Волели бисмо, и зато смо захвални премијеру Заеву за данашњи став, да имамо право да штитимо своје интересе, а да ничији мир не угрозимо, да никакву стабилност у региону не угрозимо" рекао је Вучић.

Додао је да је са БиХ другачија ситуација јер би бошњачки лидери то исто учинили, али Срби мисле све супротно те не могу да спроведу то у дело.

Поновио је да је зато потребно да покушамо да се договоримо, да у будућности имамо једне границе, а не свако своје, и да онда радимо на економској и трговинској сарадњи.

Заев: Пријатељски односи, подршка позитивном решењу за КиМ

Премијер Македоније Зоран Заев задовољан је што заједно са председником Србије Александром Вучићем може да најави важан пројекат, који означава интегрисано гранично управљање.

Истовремено је истакао изузетне пријатељске односе две земље, уз поруку да ће они даље само напредовати.

Заев је у обраћању рекао да верује да ће брзо бити потписан Протокол о реализацији пројекта, на заједничкој седници две владе, која је, каже припремљена, и која би требало ускоро и да се одржи.

Изнео је податак да се једна милијарда евра изгуби на Балкану због чекања на границама, да се 80 одсто времена приликом превоза роба "потроши" на граничним прелазима, а свега 20 одсто на путу.

Све то говори, сматра, да треба брзо да делујемо и да будемо на корист грађанима.

Заев је подвукао да Македонија подржава позитивно решење за Косово, које ће да унапреди живот и Србима и Албанцима, и које ће гарантовати мир, безбедност и просперитет "и Србије и Косова".

Рекао је и да је значајно то да сви лидери у региону буду обједињени око заједничког циља регионалне сарадње и чланства у ЕУ.

Одговарајући на питања новинара, Заев је рекао да је њихов посао да служе грађанима, а понајвише у економском аспекту и да је "једна од алатки" за то пројекат о којем данас причају.

Додао је да подржава заједничке економске зоне, а да ће економска сарадња свакако бити тема о којој ће разговарати са председником Вучићем.

Јанковић каже да власт не жели да се открију убице Ивановића. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг, РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Тешко до договора, а остаће записано шта смо могли да имамо

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА