Најновије

ШТА ЛИ НАМ ДОНОСИ: У Србију стиже Трампов...

Амерички сенатор Рон Џонсон боравиће у посети Београду 10. и 11. септембра, потврдили су у Амбасади САД.

Трамп (фото: Јутјуб)

Рон Џонсон је амерички званичник чијој се помоћи у новој фази дијалога Београда и Приштине надају обе стране, а један од главних разлога за то је његова оданост и блискост председнику САД Доналду Трампу.

Џонсон, иначе републиканац и бизнисмен из Висконсина, који је пре мање од деценије ступио на вашингтонску политичку сцену, у америчком Сенату је члан Комитета за спољне послове и председавајући Поткомитета за Европу и регионалну безбедносну сарадњу, а председавајући је и сенатског Комитета за унутрашњу безбедност и владине послове. 

Важи за једног од кључних Трампових људи и човека задуженог за специјалне мисије, због чега његов очекивани долазак у Београд прате и медијске спекулације да носи поруку да ће председник САД подржати Србију, а можда и доћи у Србију да финализира евентуални договор Срба и Албанаца. 

Сам долазак, како год, потврђује заинтересованост за позицију и планове Београда. 

На то упућује и чињеница да ово неће бити његова прва посета српској престоници, пошто се Џонсон у фебруару ове године већ састао са председником Србије Александром Вучићем. 

Од Џонсона је Вучић тада затражио да помогне у стабилизацији региона, тако што ће замолити косовске Албанце да буду спремни за истинска решења, која значе компромис. 

Џонсон је тада, дан након боравка у Београду, посетио Приштину и разговарао са косовским премијером Рамушом Харадинајем, који је поручио да је подршка САД веома важна приштинским властима. 

Претходни сусрет Вучића и Џонсона у Београду десио се пре нешто више од годину дана, крајем августа 2017, када је Џонсон нагласио да је дошао у посету Србији, иако је имао веома густ распоред и да је то учинио због важности Србије. 

"Знам колико је Вучић забринут за људе у Србији и за регионалну стабилност и да показује храброст и вођство, који су потребни, за шта имам само похвале", рекао је Џонсон на заједничкој прес-конференцији са председником Вучићем. 

Амерички сенатор тада је изјавио да се нада да ће председник Вучић и Србија да се супротставе свим покушајима да се да дипломатски имунитет Руско-српском хуманитарном центру у Нишу, док је Вучић поручио да Србија доноси одлуке у складу са својим интересима. 

То није била прва изјава Џонсона везана за руски утицај на Балкану, на којем је републикански сенатор боравио и у мају прошле године, и тада поручио да је понашање Русије широм источне Европе опасно. 

"Не можемо да запоставимо Балкан, једноставно не можемо. Мислим да ЕУ мора да настави политику прихватања нових чланица", тврдио је тада Џонсон. 

Џонсон ће, иначе, после Београда посетити и Приштину, Атину и Скопље, и разговарати са тамошњим лидерима. 

Оно што је занимљиво код Џонсона и његовог односа са Трампом, којег у највећој мери подржава у медијским наступима и слови за његовог човека до сржи, а Трамп му поклања пуно поверење, јесте то да америчком председнику, за разлику од многих блиских сарадника шефа Беле куће, не пружа подршку по сваку цену и не боји се да изнесе и сопствено мишљење. 

Тако се у једном од постова на Твитеру прошлог месеца бавио Трамповим тарифним мерама према Кини и трговинским ратом између два светска економска дива. 

"Ја подржавам позив председника САД Доналда Трампа за реципрочном трговином и његов напор да заустави кинеску крађу америчке интелектуалне својине. Али, ми морамо да престанемо да сами ноносимо перманентну штету економији Америке путем тарифа и трговинског рата", написао је Џонсон на тој друштвеној мрежи. Рон Џонсон је рођен 1955. године у Минесоти, а у Висконсин, савезну државу коју представља у Сенату, преселио се 1979. са супругом Џејн и почео да ради са њеним братом у његовој фирми ПАКУР. 

За Сенат се први пут кандидовао 2010, након што је обезбедио републиканску номинацију. 

Пет година касније, 2016, поново је изабран за сенатора.

ОВДЕ погледајте како је Ђинђић починио велеиздају.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Трамп о Русији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА