Најновије

ЗАСТРАШУЈУЋА НОВА САЗНАЊА О УБИСТВУ ЗАХАРЧЕНКА: Коме је сметао? Кијеву, Донбасу или Москви???

Криза у Донбасу се погоршава без обзира на недавно убиство Александра Захарченка, лидера Доњецке Народне Републике. Да ли Москва има икакве црвене линије које нико не може прећи у овом пројекту?

Захарченко (Фото: РИА)

Две верзије Захарченковог убиства

Александар Захарченко је убијен 31. августа када је се експлозија пробила кроз “Сепаратист кафе“ у центру Доњецка. Током атентата, један Захарченков припадних обезбеђења је такође убијен, а неколико других је озбиљно повређено, укључујући Захарченкову “десну руку,“ министра прихода и пореза, Александра Тимофејева.

Захарченко је овај кафић користио за своје редовне састанке. За сада постоје две главне верзије убиства. У Доњецку се верује да су украјинске специјалне службе починиле овај злочин. Снаге безбедности у Доњецку су задржале неколико осумњичених – они су “украјински саботери и њихови саучесници.“ Један од припадника Захарченковог обезбеђења је такође осумњичен, јер је успео да побегне са места злочина.

Такође се верује је Захарченко могао бити убијен од стране некога из његовог тима. “Ако је брзо пресретање власти било припремљено у корист Дмитрија Трапезникова (он је постављен за вршиоца дужности шефа Доњецке Народне Републике), онда је терористички напад био једина опција за “уставно решење проблема.“ Према извештајима канала Незyгар Телеграм, власти Доњецке Народне Републике су спроводиле чишћење Министарства унутрашњих послова и неколико војних дивизија изван Захарченкове контроле.

Вреди напоменути да је Дмитриј Трапезников бивши менаџер и кустос фан покрета Шактрар фудбалског клуба, који је у власништву милијардера Рината Ахметова. Он је такође имао водеће позиције у пословним структурама као што су Baustandart LLC, Billiardai LLC, Blagosvit Charitable Foundation.

Михаил Погребински, директор Кијевског центра за политичка истраживања и конфликте, рекао је за руску Правду да су обе горе наведе верзије могуће. Кафић, где је Захарченко убијен, је био веома добро обезбеђен. Стога, то подиже идеју да је неко од најближих Захарченкових сарадника био умешан у убиство. “Некоме је плаћено много новца, потребно је знати ко је платио, али наровано, биће тешко наћи платиоца,“ рекао је политиколог.

Одмах након ове трагедије, руски председник Владимир Путин је упутио писмо саучешћа локалним становницима. Путин је написао да терористи неће моћи људе из Донбаса да баце на колена. “Русија ће увек бити уз вас,“ рекао је Путин. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је рекао да “Норман формат“ састанак за сада није био у плану.

Зашто Донбас неће ићи у Русију

У међувремену, људи су поставили портрете Александра Захарченка и бившег народног уметника Русије Јосифа Кобзона у руској амбасади у Кијеву. Њихови портрети су прецртани црвеним мастилом. Ту је био и делимичан портрет Владимира Путина.

Постоје ли црвене линије, где стрпљене Москве стиже до краја? Да ли Русија покушава да не ескалира сукоб због напетих односа са Западом? Ако постоји таква линија, желели бисмо да разумемо где она иде. Ситуација постаје све опаснија, без обзира на то ко је убио Захарченка – да ли Кијев или издајице и непријатељи неговог тима.

Према речима Михаила Погребинског, Москва није заинтересована за признавање статуса отцепљених република у форми која би упропастила Мински процес. “Чак и ако су споразуми у ћорсокаку, Путин не жели да буде тај који ће започети процес њиховог уништавања. Москва не жели да Украјина постане отворено непријатељска држава,“ рекао је овај политиколог. “Ако Доњецка и Луганска република постану део Русије, попут Крима, нико неће заштити преостали руски део Украјине – Одесу, Харков и друге регионе. Кијев покрива банде украјинских националиста, тако да ће се многи људи наћи у великој невољи и нико неће моћи да их заштити,“ рекао је Михаил Погребински.

“Ако Донбас оде у Русију, остатак Украјине ће кренути ка НАТО-у и распоредити НАТО базе на својој територији. Ако Донбас остане део Украјине, то ће показати утицај на политику државе, а Украјина ће задржати свој неутрални статус, макар у извесној мери. Са становништво и до пет милиона људи, становници Донбаса ће имати велику фракцију у парламенту,“ рекао је стручњак.

“Многима у отцепљеном региону се можда неће допасти став Русије по том питању. Ти људи Русију сматрају својим домом, али постоји велика политика коју руски председник не може игнорисати,“ закључио је стручњак.

Нацрт амандмана за промену Устава следеће недеље. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА