Најновије

НИШЛИЈКА ЈЕ ИЗГОРЕЛА КАДА ЈОЈ ЈЕ ЕКСПЛОДИРАО ПУЊАЧ ЗА ТЕЛЕФОН! Поштујте ова златна правила и спречите трагедију у вашем дому!

Нишлијка В. Л. (56) преминула је у Клиничком центру Србије, пошто јој је у пожару који је у уторак букнуо у њеном стану после експлозије пуњача за мобилни телефон изгорело чак 95 одсто коже.

Илустрација (Фото: pixabay)

Ова трагедија доказ је да упозорења стручњака да пуњачи за телефон или лаптоп не смеју нон-стоп бити укључени у струју, јер се због прегревања могу и запалити, ретко ко поштује, а они који то редовно раде често су предмет подсмеха. Пуњачи су, поред кварцних пећи, неискључених рингли на шпорету, упаљеног опушка на јастуку или ћебету, најчешћи узрочници пожара који се често завршавају трагично.

И најмања непажња довољна је да ватра букне у домаћинству и изазове огромну штету, па ватрогасци наглашавају да се кварцне пећи не прекривају тканином и не постављају близу кревета и фотеља ма колико год некоме било хладно, да се опушци добро угасе пре него што се баце у канту за смеће, као и да се никако не иде у продавницу или на кафу код комшинице ако се на шпорету кува ручак или ради веш-машина. Потребно је само неколико секунди да плин или електрична плоча изазову ватру, па ватрогасци саветују да не одлазите из кухиње док се јело кува или да што чешће проверавате да ли је све у реду.

Велике електричне апарате увек треба одмакнути од зида да се топлота коју стварају не акумулира. Шпорет, фрижидер и машина за прање веша морају бити укључени сваки у своју утичницу, јер њихово напајање преко истог продужног кабла може да изазове кратак спој и изазове пожар. И оштећени продужни кабл може да изазове струјни удар, а незаштићене жице, ако дођу у додир с тепихом или прекривачем, за тили час могу да запале кућу. Ватра може да букне и због неочишћеног филтера на машини за сушење веша.

Како би се избегло паљење опасне материје креозота, који се таложи у оџаку од сагоревања дрва, димњак треба чистити два пута годишње. И упаљена свећа је чест узрок пожара, па се саветује да се и најмања свећа угаси влажним прстима.

Превентива

Како спречити пожар:

- не излазити из куће ако се на шпорету кува ручак

- машину за прање веша не остављати укључену кад излазите из куће

- електричне апарате не стављајте тик уза зид

- не користите оштећене продужне каблове

- не прекривајте кварцну пећ тканином

- не примичите кварцну пећ кревету или фотељи

- редовно чистите машину за сушење веша

- редовно чистите димњак

- гасите свеће влажним прстима

- опушке од цигарета добро угасите пре него што их баците.

У „покрету отпора“ против Трампа су и Меланија, његова кћерка Иванка и Пенс?! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Снимак пожара у Земуну 31.07.2018 из различтих углова, апослутна катастрофа. 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА