Најновије

ШИПТАРИ У ПАНИЦИ: Београд нас је ставио у клопку и ми сада...

Потпедседник владе самопроглашеног Косова Енвер Хоџај рекао је да је циљ спољне политике Београда да тзв. држава Косово нема никакву спољну политику а ако је, како је рекао, Приштина и имала инструмент за нормализацију, Београд је то користио за међунарону изолацију Косова.

Енвер Хоџај (фото: Јутјуб)

"Уложили су (Србија) напор да блокирају чланство Косова у УН кроз Русију, а улога немачког фактора била је кључна да чланство Србије у ЕУ услови Косовом. Ово је нова парадигма коју је Немачка одлучила да примени у региону, уз подршку Британаца, Француза и посебно САД", рекао је Хоџај, пренео је портал Коха позивајући се на владино саопштење.

Хоџај је то рекао у разговору са приштинским дипломатама у земљама које су признале једнострао проглашену косовску независност, на панелу о односима Немачке и Косова, уз оцену да је свет ушао у доба великих промена и да је сваки дан у дипломатији нов.

Он је говорећи у контексту данашњег дијалога у Бриселу, током којег је председник Србије Александар Вучић одлучио да не разговара са председником самопроглашеног Косова Хашимом Тачијем, рекао да дијалог са Београдом треба искористити за извлачење Косова из садашњег статуса кво.

Треба се, казао је, запитати како искористити Вашингтон, Берлин, Лондон и Париз, које Албанци доживљавају својим пријатељима и партнерима, за нову историјску шансу да се кроз дијалог оконча овај процес.


Према његовим речима, спољна политика једне земље мења се по правилу сваких 50 година. Сматра да можда није потребно да Приштина чека толико, већ би, каже, могла да искористити изненадну прилику која би могла да буде шанса за промене и постизање историјског договора.

На улогу међународних партнера Приштине, као што су Немачка, Британија, Француска и САД, гледа, каже, такође као на нову могућност "за међусобно признање Косова и Србије и чланства Косова у УН-у. 

"Интерес Косова није да одржи статус кво и не би требало да буде нечији заробљеник", рекао је Хоџај на петом сусрету дипломатских представника приштине у земјама које су признале једнострано проглашену косовску независност.

ОВДЕ погледајте шта је КФОР рекао о Вучићевој посети Косову и Метохији.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Пребијање Марка Ђурића

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА