Најновије

АСАДОВА ПОБЕДА: Немци пишу - "Идлиб је зрео за напад, Идлиб ће пасти"

"Идлиб је зрео за напад, Идлиб ће пасти. Питање је само по коју цену? Три милиона људи је у клопци“, пише немачка штампа.

Башар ел Асад (Фото: Ria)

То ће, како наводе, бити Асадова победа.

"Реџеп Тајип Ердоган није могао да наговори Владимира Путина и Хасана Роханија: Русија и Иран хоће битку за Идлиб. Катастрофа долази", пише недељник Цајт у онлајн издању.

Европа и САД су само статисти, одатле осим забринутих саопштења и љутитих твитова Доналда Трампа не долази ништа. Последње велико упориште "побуњеника" у Сирији могло би да буде последња велика кланица у дугогодишњем рату. 

Провинција Идлиб, претежно насељена сунитима, од почетка је била наклоњена побуни против режима Башара ал Асада. Данас је у том обручу остало око три милиона људи, готово половина од њих избеглице из других делова земље, а међу њима десетине хиљада наоружаних бораца, а међу њима опет доминантни исламисти који су раније били део фронта Ал Нусра - подружнице Ал Каиде - пре него што су променили име. 

Званична војска подржана руским бомбардерима би, према општој оцени, наредних дана могла да крене у офанзиву на последњи битнији комад земље који није "освојила“ или „ослободила", у зависности кога питате. 

"Као и њихов штићеник, сиријски председник Башар ал Асад, и његови ратни помагачи Иран и Русија спремни су на све. Нека кошта шта кошта. Сматрају да су пред великим циљем да окончају седмогодишњи грађански рат као победници", пише Цајт о састанку тројице председника у Техерану и додаје: 

"Тенкови режима ће изгледа већ следећих дана кренути. Асад коначно може да среди последњу побуњену провинцију која на несрећу својих становника крије до сада невиђену концентрацију џихадиста Ал Каиде. Баш као и сиријски диктатор, ни терористи немају скрупула да злоупотребе жене, мушкарце и децу из цивилног становништва.

Шта ће то значити за више од три милиона Сиријки и Сиријаца у Идлибу када упадну између две ватре, то зна свако ко се сећа инферна у Алепу и Гути. Ракете дан и ноћ, више седмица смртног страха у тамним, мемљивим подрумима, уништене болнице, дан за даном затрпани људи, покопани под срушеним стамбеним блоковима. И на крају тужни масовни збег очајника у дроњцима." 

У тексту се додаје да би стотине хиљада избеглица могле да крену ка Турској и, можда, даље ка Европи. Та победа би онда била скупа за Асада и савезнике јер се не би могло замислити да Европа приложи тражене милијарде за обнову Сирије у скорије време. Раније се шпекулисало бројком од 250 до 400 милијарди долара. 

"Идлиб је зрео за напад, Идлиб ће пасти. Питање је само по коју цену?", пита се Бадише тагблат (Баден-Баден).

"Три милиона људи је у клопци. Кратак пут до Турске је више него трновит. У извесном смислу је јуче у Техерану преговарано и о снази Турске и утицају њеног председника у региону. Нови пријатељи ставили су председника Ердогана на тежак испит - и нанеће његовим савезницима крвави пораз." 

"Погрешно је о бици за Идлиб говорити као о претећој хуманитарној катастрофи", пише Ноје оснабрикер цајтунг.

"Јер катастрофа је одавно реалност. Интереси Русије, Ирана и Турске у региону годинама су постојано погоршавали стање у Сирији. Асад ће са бојишта отићи као војни победник. Зато неће ни бити мировног решења без њега. Небитно је да ли се то Европљанима допада или не." 

"Нико неће зауставити Асада", пише Тагесшпигел (Берлин). "Ни Трампова Америка ни немоћне Уједињене нације ни беспомоћна Европа. Да, сви ће се они љутити и жалити због разузданог насиља и демонстрирати грижу савести због сопствених омашки. Али то не може да забашури чињеницу да су се владајући од Вашингтона до Берлина помирили са Асадовим останком на председничкој функцији. Као и са долазећом гробном тишином."

Преко 300 турских тенкова и возила ушло у Сирију, а унели су и оружје за борбу против Руса?! Прочитајте ОВДЕ све о томе.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Кампања против Асада траје већ годинама, а за то време западни, амерички и израелски медији не помињу помагање милитантима.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА