Најновије

10 ПОСЛЕДИЦА БЛОКАДЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ САД: Бродови стоје, компаније губе 200 милиона долара дневно, а Трамп се и даље инати

Америчка привреда све више осећа последице блокаде рада савезне владе која не функционише још од 22. децембра због одбијања демократа да гласају за буџет који укључује и пет милијарди долара за градњу зида на граници са Мексиком, за шта се залаже председник САД Доналд Трамп.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Због блокаде рада владе трпе компаније, инвеститори и потрошачи. Ево које су највеће економске последице престанка рада америчке владе:

1. Помршени рачуни инвеститорима

Докле год траје блокада рада владе, Комисија за хартије од вредности не може да одобри продају деоница. Банкари и инвеститори се већ жале због одложених иницијалних јавних понуда (ИПО), а све већи број компанија каже да их је то што Комисија за хартије од вредности не може да обавља свој посао присилило да одложе планове за прикупљање капитала, па тако и укупно пословање.

2. Удар на тржиште некретнина

Тржиште некретнина у САД-у, које је већ изгубило вредност, такође је погођено блокадом рада владе. Према истраживању Националне асоцијације за некретнине, око 20 одсто агената које су испитивали, рекли су да имају клијенте који су на неки начин били погођени.

3. Нема званичне статистике

Затварање америчке владе баца неке кључне економске мере у мрак јер присиљава аналитичаре да се фокусирају на алтернативне податке како би проценили ефекте трговинског рата и темпо раста последњих пар недеља. Главни економисти америчке администрације кажу да "у великој мери лете наслепо". Вец́ина кључних извештаја, укључујући податке о извозној продаји, је заустављена.

4. Бродови стоје, блокиране и фармацеутске куће

Делимично затварање америчке владе усидрило је рибарске бродове на Аљасци, одложило јавне састанке око изградње ветропарка на обали Масачусетса и блокирало фармацеутске компаније да траже одобрење за нове лекове.

5. Одложен повраћај пореза

Пореска управа издаје повраћај пореза пореским обвезницима чак и ако се блокада америчке владе протеже на период подношења пријава. Само за две недеље је, по овом основу, потражња више од 18,3 милиона људи износила око 12,6 милијарди долара. Без праве котроле подносиоца пријава, овако велики издаци могу претстављати губитак за буџет САД.

6. Проблеми за пољопривреду

Блокада америчке владе значи и да ће Министарство пољопривреде одложити објављивање неколико важних извештаја о кретању на тржишту и то у време када пољопривредници доносе одлуке о садњи за предстојећу сезону.

7. Губи се 200 милиона долара дневно

Компаније које су на неки начин под контролом федералне државе, а баве се, на пример, обезбеђивањем надоградње комуникационих система и система ваздушног саобраћаја, оператори софтвера и слично, могли би да изгубе више од 200 милиона долара дневно. То је последица одлагања прихода услед делимичне блокаде рада владе, а на основу података које је прикупио Блоомберг.

8. Дозволе на "стендбају"

Авио-компаније не могу да добију дозволу да додају нове авионе својим флотама. Хипотекарни зајмодавци не могу да верификују приходе зајмопримаца, док пивари не могу да продају нова пива јер су им за такве потезе потребна одобрења владе. То је последица затварања, однсоно блокаде, чак затворила девет главних одељења савезне владе.

9. Пад БДП за око 0,2 одсто месечно

Наставак делимичног затварања владе смањиће економску производњу САД-а за око 0,1 одсто сваке две недеље. Процена Беле куће је да би БДП у првом кварталу могао да се смањи за око десетину.

10. Процена усева немогућа

Престанак рада владе одлаже и објављивање месечних података о пољопривреди, а фирме за прогнозирање и трговци покушавају да то надокнаде ослањајући се на сопствене прогнозе.

Прочитајте ОВДЕ зашто је Рогозин отказао посету САД, и какав грађански рат помињу.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Трампов саветник Роџер Стоун – Ако Трамп добије следеће изборе, Америка напушта НАТО!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА