Најновије

ДИВАЦ УХВАЋЕН НА ДЕЛУ! Погледајте како кошаркашка легенда грува из сачмаре на Божић! (ВИДЕО)

Пуцало се на Божић у Сакраменту и Џексону, познатом и по првој српској православној цркви у САД.

Прослава православног Божића у америчком Џексону (Фото: Јутјуб)

Очекивано, у центру пажње нашао се и Владе Дивац, који је посебно увеличао славље у Џексону, калифорнијском месташцету у ком претежно живе потомци првих српских досељеника на амерички континент. Грмело је од пуцњаве у Џексону, наравно, оружје је по правилу пуњено ћорцима и све се обавља уз полицијску пратњу и са дозволом, без икаквих инцидената већ деценијама. Штавише, сви се радују у Џексону када дође тренутак да Срби на овај начин обележе Божић, а тим поводом су причали и организатори прославе у Америци.

Ели Брадарић један је од момака који је у првим редовима када се организују српске свечаности, а посебно је за њих задужен Боу Џилман, момак за ког нико по имену не би слутио да корене вуче из Невесиња. Ипак, Боу врло добро зна ко су му преци.

- Сава Вуковић и Босиљка Павловић, дошли су из Невесиња у Џексон 1898. године. Многи Срби су завршили тада овде током златне грознице, наш град су заправо Срби и градили, сви у овом округу јако воле наш народ - каже Боу.

- Џексон је наше претке подсећао на њихова села и стара имања, распрострањени су брежуљци, куће су "разбацане" као у старим селима. Срби из Џексона пуцају на Божић више од 100 година, традицију смо донели још из периода док смо били под Отоманском империјом. Срби су били прогоњени због хришћанских празника, а на Божић су пуцали како би подсетили Турке да ће их славити у сваком случају. Та традиција је донета овде и заједница је и даље воли. Једно сећање из детињства је посебно урезано у памћење овом момку.

- Сећам се, као дете сам се и по три дана возио са својим ђедом, Неђом Вуковићем, како бисмо славили Божић. Он би повео караван Срба кроз град, а када је преминуо, ја сам се побринуо да ова традиција не замре. Не слажу се баш сви са њом, али тако смо увек радили у Џексону и наставићемо док ја не умрем.

После пуцњаве, иде се у цркву, а онда се са печеном прасетином иде кроз неколико кућа.

- Последња коју обилазимо припада породици Вукајловић, на крају ноћи имамо ватромет и вучу конопаца Срби против Американаца. Срби никада нису изгубили - кроз смех ће Боу.

Овај пут, посебно је Србе у Џексону одушевио Владе Дивац. Такође, популација српских потомака користи сваку прилику да подржи Сакраменто Кингсе.

- Сви смо фанови Кингса, Влада и Пеђа воде клуб, Боги и Бјелица играју, а ми идемо кад год можемо, Сакраменто нам је на сат времена вожње. Такође, имамо дечји летњи камп у Џексону, зове се по Светом Сави, Владе је ту доводио децу и генерално је проводио доста времена у Џексону када је био играч. Када сам га срео, рекао сам: Владе, имам слободно седиште и једну сачмару за тебе. Рекао је: Прихватам понуду!

Јокић нема жељу да игра за Србију. Погледајте ОВДЕ због чега је донео такву одлуку.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Срби прослављају Божић у граду Џексону

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА