Најновије

НОВА ДОЗА ИДИОТИЗМА У ХРВАТА: Како их само није срамота?! Ово је кап која прелива чашу! (ВИДЕО)

У Загребу се спрема промоција још једне књиге која негира усташке злочине. Центар "Симон Визентал" тражи забрану дела "Разоткривена јасеновачка лаж".

Усташе славе "Олују" (Фото: Јутјуб)

“Јасеновац није био логор смрти, нико у њега није доведен да би био убијен. На ово место нико није доспео зато што је био Србин, Јеврејин или Ром.”

На овој идеолошкој платформи у режији нове, ревизионистичке, хрватске историографије поникла је и књига "Разоткривена јасеновачка лаж" аутора Јосипа Печарића и др Стјепана Разума, чија је промоција заказана за 17. јануар у дворани Исусовачке цркве у Загребу.
На најаву промоције овог контроверзног издања која негира усташке злочине и Холокауст реаговао је Центар “Симон Визентал” који је позвао хрватске власти да забране ову књигу, као и сва остала дела сличног садржаја.

У саопштењу које је потписао ловац на нацисте Ефраим Зуроф Хрватска се подсећа да треба да предузме све кораке да би спречила негирање Холокауста и историјских чињеница.

- Ово дело негира масовна убиства Срба, Јевреја, Рома и хрватских антифашиста у Јасеновцу. Хрватска је чланица Међународног савеза за сећање на Холокауст и требало би да предузме све кораке да спречи негирање Холокауста и историјских чињеница - наводи се у саопштењу.

Иначе, издавач књиге је Друштво за истраживање троструког логора Јасеновац, чији је основни циљ негирање усташких злочина и ревизија историјских чињеница. Ово друштво већ је издало и књигу "Јасеновачки логори - истраживања" аутора Владимира Хорвата, Игора Вукића, Стипе Пилића и Бланке Матковић. У њој се, између осталог, наводи:

- Заточеници у логор нису довођени да би били убијани. Узроци смрти били су болест, одмазде и казне за поједине преступе, те партизански и савезнички напади. Нико у логор није доспео, нити био убијен, само зато што је Србин или православац. 

Осврћући се на рад ове организације, Центар "Симон Визентал" оцењује да је Друштво за истраживање троструког логора Јасеновац, које спонзорише промоцију, основано у циљу скривања страшних злочина које су на Балкану починиле усташе.

- Ове злочине потврђују историјски документи, сведочанства преживелих и бројна истраживања угледних историчара. Дела попут "Разоткривене јасеновачке лажи" у Немачкој или Аустрији одмах би била забрањена - пише Зуроф у саопштењу.

А аутори књиге Јосип Печарић и Стјепан Разум у јавности су познати по активистичком ревизионистичком деловању. Они припадају корпусу хрватских квазиисторичара чије дело, како објашњавају познаваоци прилика у Хрватској, има циљ да скрене пажњу са истинског истраживања злочина НДХ.

Печарић је угледни математичар који се у слободно време бави ревизијом историје, а широј јавности је познат јер је 2015. године дао подршку иницијативи да усташки поклич "За дом спремни" постане службени поздрав који би се користио у хрватској војсци.

Други аутор Стјепан Разум је католички свештеник запослен у Хрватском државном архиву, а бави се црквеном историјом. Стјепан Разум је на свом фејсбук-профилу 2017. године, у неколико наврата објавио видео-поруке у којима се рехабилитује политика Адолфа Хитлера и негира постојање гасних комора у Аушвицу. Један од њих употпунио је и статусом: "Не ради се о подметању само Хрватима у Јасеновцу, већ се то исто ради и Немцима с Аушвицом".

Осим књиге, контроверзно је и место промоције. Исусовачка црква у Загребу често је место промоције нове хрватске историографије. У овом храму, иначе, одржавају се и мисе за поглавника Анту Павелића.

Нови напад на Амфилохија Радовића у Црној Гори. Погледајте ОВДЕ шта то раде Милогорци.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Стјепан Разум на промоцији књиге “Круг земаљски” Елвиса Дуспаре

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА