Најновије

НОВИ НАПАД НА АМФИЛОХИЈА! Милогорци смислили како да напакосте митрополиту и Србима! (ВИДЕО)

Црногорски покрет (ЦП) поднео је Основном државном тужилаштву у Подгорици кривичну пријаву против митрополита црногорско-приморског Српске православне цркве Амфилохија, у којој га оптужује да својим изјавама жели да у Црну Гору уведе "сиријски сценарио". Пријаву против Амфилохија подржао и ДПС Мила Ђукановића.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије (Фото: Јутјуб)

Митрополит је на божићној Литургији рекао да су бројни грехови садашње црногорске власти, а да су од њих три најизраженија: стварање лажне цркве, признање лажне државе на Косову и увођење санкција Русији. Митрополит је то рекао током божићне Литургије испред Саборне цркве Христовог васкрсења у Подгорици. Црногорски покрет, који је и раније подносио кривичне пријаве против митрополита Амфилохија, сматра да је та изјава “велеиздајничка” и теретећи га да у Црној Гори жели да уведе “сиријски сценарио”.

У образложењу кривичне пријаве ЦП, између осталог, стоји да Амфилохије “очито, белодано и бескрупулозно обавља функцију инструмента великосрпске политике која има тенденцију да уведе у Црну Гору ’сиријски сценарио‘ и доведе нас до унутрашњих сукоба и пропасти земље и народа с циљем да у нередовним приликама Србија успостави власт у земљи”.

Подсетимо, црногорска владајућа Демократска партија социјалиста осудила је реторику митрополита црногорско-приморског Амфилохија током божићне литургије у Подгорици и позвала тужилаштво да реагује. ДПС је оценила да реторика митрополита Амфилохија "подрива мултиетнички и мултиконфесионални склад" и позвала надлежне државне органе да утврде да ли има елемената говора мржње.

- Позивамо митрополита Амфилохија да упути извињење верницима ЦПЦ-а и свим грађанима Црне Горе због скаредних, примитивних израза током литургије у Саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици - наводи се у саопштењу партије председника Мила Ђукановића. 

- Митрополит СПЦ Амфилохије Радовић још једном је, и то на дан најрадоснијег хришћанског празника, показао да његово политиканство има примат над основним начелима хришћанских вредности - навео је ДПС. 

ДПС је оценио да је митрополит црногорско-приморски злоупотребио "по ко зна који пут свој положај како би омаловажавао вернике ЦПЦ-а, ширио нетрпељивост и слао политичке поруке, које подривају мултиетнички и мултиконфесионални склад, који представља темељну вредност Црне Горе". 

Амфилохијеву изјаву оштро је осудио део јавности у Црној Гори, а омбудсман Шућко Баковић ју је оценио као "крајње неприхватљиво вређање верских и националних осећања". 

Односи између власти у Црној Гори и Српске православне цркве последњих месеци су нарушени. Летос је патријарх Иринеј казао да је положај СПЦ у Црној Гори "гори него у време окупације Османлија", а да је положај Срба "гори него у време НДХ". 

Подгорица је тражила извињење патријарха СПЦ-а, што он није учинио, а изјаве црквених поглавара СПЦ окарактерисала као притисак уочи доношења новог Закона о верским слободама. 

Тај закон је у форми нацрта и предвиђа да се држави врати сва црквена имовина која јој је припадала до 1920. године, чиме је посебно "погођена" СПЦ која одбија да учествује у припреми тог акта око кога је, како наводе у Влади, постигнут висок степен сагласности.

Интересантно, да је одмах по реакцији Милове партије, реаговао ЦП и поднео кривичну пријаву, па ће тужилаштво бити у могућности да реагује против Амфилохија чиме ће се додатно вршити притисак на СПЦ и појачати терор над Србима у Црној Гори.

Погледајте ОВДЕ како кошаркашка легенда Владе Дивац прославља Божић.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Напад Шиптара на Амфилохија у Улцињу

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА