Најновије

"ЧЕШЉАЈУ" СВАКИ ПЕДАЉ СРБИЈЕ: Велики играчи траже богата налазишта злата

Највеће светске рударске компаније "чешљају" Тимочку Крајину. Осим Чукару пекија, истражују се локалитети Тилва рош, Борско језеро...

Рудник (Фото: Pixabay)

У Тимочкој Крајини, на подручју које се међу геолошким стручњацима назива тимочки магматски комплекс, највеће светске рударске компаније претражују сваки педаљ терена у потрази за богатим налазиштима бакра и злата. Овде су се одавно позиционирали британско-аустралијски конгломерат "Рио Тинто", амерички "Фрипорт Мекморан", јапански ЈОГМЕЦ, канадске компаније "Данди" и "Мундоро", аустралијски "Рајден"...

До сада је, без сумње, највећи добитник кинески "Зиђин", који је, уз стратешко партнерство са РТБ "Бор", купио и канадски "Невсун", који је имао истражна права над најбогатијим светским ресурсом бакра и злата - локалитетом Чукару пеки, где су, прелиминарно, утврђене рудне резерве од 15 милиона тона црвеног и скоро 400 тона племенитог метала.

Канадски "Мундоро", у партнерству са америчким "Фрипортом", који поседује и 59,6 одсто истражних права у доњем делу лежишта Чукару пеки, за који се сматра да крије ресурсе од 14 милиона тона бакра и око 300 тона злата, активно учествује у геолошким истраживањима околине бољевачког села Савинац, где су, на локалитету Тилва рош, пронашли слој са 30 грама злата по тони и чак 171 грамом сребра по тони. Американци, који су у овај пројекат уложили 40 милиона долара, са Канађанима истражују и локалитет Бачевица, који се такође налази у овом делу Србије.

"Мундоро" има истражна права и у околини Борског језера, где, у сарадњи са Јапанском националном компанијом за нафту, гас и метале (JOGMEC), обавља геолошка истраживања те области на површини од 46 хектара. "Мундоро" и ЈОGMEC спроводе геолошка истраживања и на још три локалитета у Тимочкој Крајини - Дубрава, Падина и Железник, која се налазе у оквиру тимочког магматског комплекса, за који геолози сматрају да је веома богат рудама бакра и злата.

С друге стране, "Рио Тинто" је, у сарадњи са аустралијском истраживачком фирмом "Рајден рисорсис", започео откривање нових рудних лежишта бакра и злата у околини Мајданпека. Уговором о заједничком улагању, "Рио Тинто" се обавезао да ће у истражна поља "Западни Мајданпек", "Мајданпек појас" и "Доње Невље" током наредне три године инвестирати 31,5 милиона долара, како би се и дефинитивно потврдио квалитет тих лежишта. Јер, почетни резултати испитивања указују на то да на овим локалитетима и те како треба копати.

О томе да је "Рио Тинто" озбиљан партнер и пожељан инвеститор сведочи и уговор о заједничком улагању у геолошка истраживања недалеко од Бора, који је од "Невсуна" преузео "Зиђин".

Три рудна локалитета на Црном врху, код Жагубице, садрже чак 72 тоне злата, показала су истраживања канадске компаније "Данди". Та компанија је у истраживање уложила више од 100 милиона долара и утврђено је да у руди на локалитетима Бигар хил, Коркан и Краку пештер има приближно 72 тоне злата, а нова истраживања показују повећање класификације.

Нови српски ПВО систем можете видети ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Потрага за златом у Србији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА