Најновије

Чиме ће изненадити руску публику млади српски кувари из Пожаревца

У Москви у савременом, престижном месту: у Историјском парку - "Русија – моја историја" (ВДНХ, 57. изложбени павиљон) 17.јануара 2019.године ће се одржати 10. Јубилејни међународни омладински гастрономски фестивал "Обнављамо традиције. Божић".  Организатори фестивала су Свето-Данилов патријаршијски манастир и Центар обнове традиција. 

Ученици Илија Гаврић и Александар Радуловић са професором Николом Радишићем (Фото: Промо)

Фестивал се организује на Божић и Васкрс, амбасаде различитих земаља показују празничну трпезу, која је декорисана у духу народних традиција. Истовремено се организује такмичење, где се ученици кулинарских колеџа из Русије, Србије, Бугарске, Белорусије и др. такмиче у спремању празничних јела и сервирању трпезе. 

Циљ фестивала је обнављање и чување културних и кулинарских празничних традиција, а такође и побољшање професионалних вештина ученика професионалних школа и младих специјалиста у области културе храњења и гостопримства у оквиру традиција православне трпезе.

Постоје четири номинације у оквиру такмичарског дела Фестивала: јело од птице: савремене технологије припреме традиционалног руског јела “Божићна гуска”, божићни колач од овса, уметничка категорија: “Композиција од прехрамбених производа о теми  “10.Јубилејни међународни  гастрономски омладински фестивал”, декорисање божићне трпезе. Први пут ће се на Фестивалу одржати лично такмичење учесника у категорији: “Кулинарска историја: хладно предјело царског стола за Божић 1913. године”.


 
Из сваког колеџа наступа тим од шест људи. Учесници из других страна сами одређују број људи у тиму. Све номинације се спремају у облику “Домаћег задатка”. Сваку номинацију оцењује посебан професионални жири. Састав жирија чине специјалисти Института Хране, Кулинарских асоцијација, познати шефови кухиње и посластичари, историчари, представници глобалних медија. Жири оцењује укус, спољашњи изглед, начин, квалитет, сложеност припреме, декорацију, знање историје овог периода и јела. 

Подршку Фестивалу дају Департамент за националну политику и регионалне односе града Москве, Привредна комора Руске Федерације, Међународни савез јавних удружења “Руско удружење за међународну сарадњу”, Народни покрет “Русија православна”, Руски јавно-политички центар, Амбасаде православних земаља, Национално Удружење шеф-кувара,  Удружење кулинара Москве, Школа Чоколаде Јелене Сучкове, Центар за просвету и култуту “Позитив”, као и друге установе. 
Асоцијација кулинара “Укус Света Рус” је партнер у организацији фестивала. 

Победницима Фестивала “Обнављамо традиције. Божић” биће уручене медаље, дипломе и награде. Такође ће се оцењивати и успех у посебним номинацијама.

У оквиру јубилејног фестивала биће представљен и разноврстан културни програм: мастер-класе, изложбе традиционалних божићних столова амбасада православних земаља, производе предузећа народних заната Русије, презентације партнера Фестивала.

Други годину узастопно ће на лични позив председника Фестивала Ане Карпинович учествовати екипа из Србије у такмичарском делу Фестивала. Тим се састоји од два младих кувара, ученика 3 разреда Економско-трговинске школе Пожаревца, Илије Гаврића и Александара Радуловића и професора куварства и практичне наставе Николе Радишића. Поред учешћа у такмичарском делу Фестивала, екипа  ће одржати три мастер-класа за ученике колеџа угоститељства «Царицино» и госте парк-хотела “Воздвиженскоје” а такође обићи историјске и културне знаменитости Москве.

Питали смо успешног и изузетно скромног професора Николу Радишића о припремама за такмичење:

- Никола, други пут учествујеш у такмичењу таквог нивоа. Са каквим мислима идеш на фестивал? На које сте проблеме наишли приликом припреме путовања?

- Да , ово је већ друга година да учестрвујемо на оваквој манифестацији, прошлогодишња је била увод у нашу даљу сарадњу. Проблеми нису предвидива ствар, зато их и зовемо проблеми, вреба из сваког угла, јер ово је далеки пут, скуп пут, смештај, организација, бирократија ...

- Ове године долазиш са новим тимом. Упознај нас са својим ученицима - учесницима такмичења и реци нам како се припремате?

- Ове године долазим са новим тимом од два ученика са којима радим већ три пуне године, али први пут негде заједнички наступамо. Знате, пут уметности је трновит. Гастрономија је трновит пут, исто као и цела организација и припрема за пут. Припремамо се лагано, осмишљамо концепт израде, концепт сервирања, презентације, јер ове године очекујем далеко више од прошле године.

- Шта очекујеш од учешћа на Фестивалу и од доласка у Русију?

- Најискреније пре свега очекујем много нових људи да упознам, да разменим искуства контакте, да се деца упознају са другим културама, да виде нешто ново. Наравно ни победа нам неће тешко пасти.

- Вас очекује веома богати програм у Москви: поред учешћа на фестивалу и упознавања са знаменитостима главног града, ћете дати три мастер-класа. Реци нам са којим ћете јелима српске кухиње упознати руску публику?

- Мастер-клас је једна супер ствар, нарочито када идете у другу земљу и желите да се представите на аутентичан начин, да се покажете у најбољем светлу и покажете умеће ове нам наше мале и сромне Србије. Јела која би могла да се нађу на менију су разна традиуционална јела: пихтије, проја, гибаница, пасуљ пребранац... али о томе ћемо још разматрати.

Професору Николи Радишићу и његовим ученицима  Илије и Александару желимо много успеха и среће, достојно представити школу, државу и упознати руску публику и гостију фестивала са свом разноликошћу и богатством српске кухиње.

Учешће тима Србије не би било реализовано без помоћи Амбасаде Србије у Руској Федерацији, Ане Карпинович – председнице “Центра обнове традиција”, Олге Серебровске - руководиоца пројекта  “Помози делом” (портал Senica.ru) и Небојше Јанковића, који финансирао авионске карте тиму Србије, Сибинке Живановић - директорке Економско-трговинске школе у Пожаревцу. 

Посебну захвалност на финансијској помоћи екипа Србије изражава донаторима из Пожаревца, околних места и општина.

Изложба “Деца Донбаса” одржава се у Београду, више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор:Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Песма о Србији и Русији.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА