Најновије

ОВО ЋЕ ДОКУСУРИТИ ВЛАСТ У ФРАНЦУСКОЈ: Следи најрадикалнији потез ''жутих прслука'', креће напад на банке!

Жути прслуци планирају да нападну банку и то - координирсано. Један од истакнутих чланова покрета, Николе Максим, у понедељак је објавио Јутјуб снимак у којем је рекао да покушава да окупи друге појединце унутар и око покрета како би координисали прикупљање новца са својих француских банковних рачуна. Њихова мотивација је да изврше притисак на француски финансијски систем и индиректно притисну Макронову владу. Позвао је чланове и симпатизере покрета да престану да користе своје анковне картице.

Револуција (Фото: Pixabay)

Циљ – изазвати “стампедо на банке”

Могу ли они сами нашкодити банкарском систему? Не директним дизањем новца, али могу да ураде нешто друго, да проузрокују „банкарску панику“, што и јесте циљ. Кад се прочује да би нека банка могла да пропадне или има проблема, људи навале на шалтере како би подигли уштеђевину пре него што банка пропадне, а кад пуно људи истовремено подигне новац с рачуна, банка пропадне – јер нико не држи пуно више пасивне од обвезне резерве (односно, новац штедиша је у кредитима).

Наставак демонстрација у Паризу: Поново сузавац,барикаде, паљевине

Анкете сугеришу  да покрет има подршку – у најмању руку – 70% француске јавности. То је значајно у контексту вести о најновијој иницијативи за координацију напада на француске банке. Антони Помплиано – оснивач предузећа Morgan Creek Capital Манагемент, која се бави управљањем имовином у сектору криптовалута – коментарисао је у децембру прошле године демонстрације управо с тог аспекта: „ Људима је доста влада које користе штампарије новца како би повећале трошкове живота, док све више људи пада у сиромаштво.”

'’Добићемо назад свој хлеб… Правите хлеб од нашег брашна, и сити смо тога'’, рекао је Никол у видео поруци.

Коначни циљ – директна демократија

Али занимљиво је и то да притисак на банке није сам себи циљ. Симпатизери и чланови покрета се надају да ће акција против банака натерати француску владу да попусти пред њиховим захтевом да да грађанима право да предлажу законе и гласају за њих на референдуму!

Челници Италије отворено подржали '’жуте прслуке'’; француска влада позива да се не мешају у њене унутрашње проблеме

Према новој анкети од ове недеље, чак 80 посто Француза подржава тај предлог. „Референдум инициран од стране грађана“ (француска скраћенива је RIC) би омогућио Французима да сами предложе законе, а онда би се о тим предлозима закона гласало на националном референдуму. Тако би се ефективно заобишao парламент.

Према Жутим прслуцима, RIC не би био ограничен само на нове законске предлоге већ би имао и неке друге функције, попут повлачења односно укидања постојећих закона, али и додавања амандмана на Устав Француске.

Смењивање изабраних политичара путем референдума

Покрет такође подржава идеју да RIC такођ може “да смени било којег политичара, председника, министра, или било којег другог изабраног чиновника“ : Уколико неко кога је народ изабрао изгуби подршку народа, кажу, он мора отићи. Сместа. Наравно, Емануел Макрон, који има историјски најнижу подршку и популаран је отприлике колико и Луј XIV. пред револуцију, сасвим сигурно неће тек тако пристати на таква референдумска правила. Он је, иако је иницијално прихватио захтеве „Жутих прслука“ о смањењу цена горива, и даље њихова прва мета, а и они његова: У новогодишњој поруци их је назвао „мрзитељском руљом“.

Симпатизери странке „Национално окупљање“ коју води бивша председничка кандидаткиња Марин Ле Пен, али и крајња левица коју води Жан-Лук Меленшон, једни и други великом већином подржавају идеју директне демократије, док су, разумљиво, чланови Макронове странке „Republique en Marche!“ осетно мање ентузијастe.

Макронова “Велика дебата”

У међувремену, премијер Едуард Филип је у среду изложио детаље „велике дебате“ коју Влада идуће недеље покушава да покрене у свим регијама Француске. Она ће се концентрисати на четири главна подручја: Климатске промене, демократске проблеме, порезе и јавне службе. Свако ће смети да да предлог локалног догађаја или интернет платформе која ће послужити као дебатни простор, рекао је.

Председник Накрон предложио је јавну дебату као један од начина на који би влада могла да чује захтеве демонстраната и одговори на њихове главне притужбе. Макрон је такође најавио да ће влада потрошити 10 милијарди евра како би подигла куповну моћ француских домаћинстава.

Подсетимо, група „Жути прслуци“ се појавила прошле године у Француској и то као политички покрет за економску правду. Она је јединствена јер окупља демонстранте који припадају различитим политичким идеологијама, и левици и десници – уједињујући их тако у заједничкој борби против економских неправди. Њихов циљ је рушење француског председника Емануела Макрона и поновно успоставиљање француског суверенитета који је, сматрају, под утицајем бирократа и глобалистичких елитиста из ЕУ структура.

Жути прслуци су уздрмали институције ЕУ као нико до сада, осим можда Брегзита, и озбиљно угрожавају глобалистичке елите чији је Макрон типичан представник: По први пут после много времена сведоци смо устанка обичних, малих људи против оног што се обично зове “нови светски поредак”.

Колико је ограничена аутокефалност '’нове цркве'’ у Украјини, погледајте ОВДЕ.

Извор: Narod. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Нова француска револуција

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА