Најновије

ГРАДЕ ЦЕЛО ОСТРВО ДА СЕ ОДБРАНЕ ОД РУСИЈЕ: Издвајају стотине милиона евра за тај подухват (ВИДЕО)

Пољска ће изградити вештачко острво у Калињинградском заливу како би обезбедила безбедност у региону, преноси пољски лист Onet, позивајући се на тендерску документацију владиних агенција.

Балтичка коса (Илустрација: РИА Новости)

Острво ће се појавити у територијалним водама Пољске, а за његово стварање користиће се земљиште које ће бити добијено током изградње пловног канала кроз Балтичку косу.

Објављено је да ће се острво подићи на висини од 2-3 метра изнад висине мора, да ће имати елипсасти облик дужине око два километра и ширине око један километар.

Према наводима пољског листа, објекат се неће користити у туристичке сврхе. Његова изградња процјењуе се на 880 милиона пољских злота (око 207,5 милиона евра – прим. ред.).

Острво ће бити изграђено у оквиру програма изградње пловног пута који повезује Калињинградски залив са Гдањским заливом. Овај програм има за циљ да осигура безбедност земље и њене одбрамбене способности у региону.

У мају 2016. године, пољска влада је одлучила да изгради канал кроз Балтичку косу, који би повезивао Калињинградски залив са Гдањским заливом. У складу са планом, његова изградња ће омогућити бродовима да уђу у пољску луку Елблонг.

У децембру 2018. године, пољске власти објавиле су тендер за изградњу канала, а непосредно пре тога, председник владајуће странке Пољске, Јарослав Качињски и министар поморске економије и поморства Марек Грубарчико поставили су стуб у земљу, што је симболично означило почетак радова.

Какву мисију имају људи Рамзана Кадирова у Сирији, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА