Најновије

Путин доводи сведока убиства гардиста!

Председник Русије Владимир Путин, који долази у Београд у четвртак, доводи сведока убиства гардиста у Топчидеру 2004, бившег официра Војске Србије и Црне Горе Сашу Рељића, пише Српски телеграф.

Убијени гардисти (Фото: приватна архива)

- Србија и Русија интензивно сарађују по бројним безбедносним питањима, тако да не чуди што је руски председник спреман да помогне да се открије ко стоји иза убиства у Топчидеру. Рељић сада живи и Москви и биће у руској делегацији која ће 17. јануара бити у пратњи шефа Кремља током његове посете Београду - прецизира саговорник упућен у детаље сусрета.

Рељић је у исказу датом тужилаштву открио да су двојица гардиста Драган Јаковљевић и Дражен Миловановић убијени због 1,5 тона кокаина, који је био сакривен у касарни на Топчидеру.

- Дилерима је речено у које ће време и куда стража проћи и они су по тим смерницама испланирали акцију. Дошли су наоружани дугим цевима и ушли у војни објекат мислећи да ће се мимоићи са стражом. Међутим, Јаковљевић и Миловановић, наводно, кобног дана су каснили десетак минута са обиласком и налетели су право на дилере, који су, у страху да ће бити разоткривени, решили да их ликвидирају - испричао је Рељић.

Према информацијама до којих је тада дошао Српски Телеграф, Рељић је до танчина испричао шта је претходило трагедији у касарни на Топчидеру. Наиме, безбедњак из Зрењанина тражио је да истражни органи упадну у касарну због информација да дилери тамо крију кокаин, те да је он, Рељић, тада упознат с тим случајем. Преко својих веза у Војсци дилери су чули да су разоткривени, због чега су, према Рељићевим речима, одлучили да испразне штек. Током акције наишли су на Миловановића и Јаковљевића, који су били на стражи, и убили их.

Рељић је после ове акције, у страху од освете и за сопствени живот, напустио Војску и отишао у Русију, где и данас живи.

Један сусрет

Након Рељићевог исказа, који је бацио ново светло на случај, 16. октобра 2018. бивши председник Србије и лидер СДС Борис Тадић саслушан је по налогу тужилаштва у СБПОК, а једно од питања Тадићу било је да ли зна Рељића. Тадић није желео тим поводом да говори за медије, али се огласио поруком на Твитеру у којој је потврдио сазнања Српског телеграфа.

- Јесу ме питали за извесног Сашу Рељића, ког сам видео само једном и то као члана руске делегације, која ме једном приликом дочекала на аеродрому у Москви током мог мандата - написао је, између осталог, Тадић и напоменуо да ништа ново није рекао на саслушању.

Адвокат породица убијених гардиста Предраг Савић напомиње да је свака помоћ у разрешењу случаја добродошла.

- Било би добро ако има још нека сазнања да да изјаву - кратко је поручио Савић, додајући да због самог случаја не може детаљније да прича о томе.

Породице чекају истину

Отац убијеног Дражена Миловановића Петар Миловановић каже да се нада помаку истраге.

- Даће бог да се све открије и сазна шта и како се тачно десило. Ми само знамо да се ради на случају, нисмо много упућени, и само се надам да ће све изаћи на видело - рекао је Миловановић.

Отац гардисте Драгана Јаковљевића, Јанко Јаковљевић, такође се нада помаку.

- Већ 14 година чекамо истину, што је жалосно и срамотно. Имамо и даље наду и очекујемо да се ствари помере - каже Јаковљевић.

Подсетимо, истрага о погибији двојице гардиста у касарни у Топчидеру још није почела јер и даље траје предистражни поступак. Да су гардисти убијени, потврђено је из неколико извора и вештачења, међу којима је и балистичко вештачење ФБИ. Упркос свим овим закључцима и доказима, Више јавно тужилаштво већ годинама спроводи предистражни поступак. Истрага није покренута ни после одлуке највише судске инстанце, Уставног суда, који је пре скоро шест година закључио да је гардистима повређено право на живот, а породицама право на правично суђење.

И Јеремић певао у полицији

Због убиства гардиста у СБПОК је саслушан и Вук Јеремић. Током двосатног разговора са инспекторима бивши шеф дипломатије тврдио је да је прву информацију о трагичном догађају у Карашу добио од сада покојног Миодрага Микија Ракића, који је био шеф кабинета тадашњег председника Србије Бориса Тадића. Навео је да је потом, после извесног времена, позвао генерала Бранка Кргу, у то време начелника Генералштаба ВСЦГ, који му је, медутим, рекао да о томе не зна ништа.

- Рекао сам све што знам о овом трагичном случају, мада то није било много. Разговор је трајао свега петнаестак минута, док смо остатак времена провели радећи на техничком делу изјаве - казао је Јеремић после разговора у СБПОК.

Чињенице

-Путин у Београд стиже 17. јануара

-Очекује се да ће са председником Србије обићи Храм Светог Саве, где ће се обратити грађанима

-Према најавама, биће потписано више од 20 споразума, меморандума
Путин ће Вучићу уручити Орден Александра Невског.

Реакције

Божо Прелевић, адвокат

Све што иде у прилог откривању злочина је добро и ја то свакако поздрављам. Да би се то све потврдило, потребне су још неке чињенице, а не само исказ, а док се иде у правцу разоткривања, то је добро.

Дејан Вук Станковић, политички аналитичар

Свако ново сазнање је неопходно и добродошло имајући у виду да се ради о контроверзном и трагичном догађају у коме си страдала два невина млада човека на служењу војног рока. Открића официра РС могла би да открију мрачну страну постпетооктобарске Србије и да покажу ко је и зашто опструирао истрагу. Сведочење, ако га буде, може да буде шокантно, отрежњујуће и по неке вероватно заслужено опасно.

Дарко Трифуновић, Институт за националну и међународну безбедност

Није неуобичајено да се одређени случајеви који имају у себи примесу политике користе како би се одређени кругови довели у ситуацију да се на њих врши притисак. У Србији је такво јавно мњење да, уместо да се истражује конкретан случај, овде се често убиства политизују, жртве сатанизују и чине кораци како се не би дошло до правих извршилаца.

Срби су жртве срамне завере са лешевима, масакр у Рачку је био представа! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА