Најновије

ДЕЛ ПОНТЕ: Превише је касно за истину о злочинима ОВК

Бивша главна тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте сматра да је прошло превише година од злочина на Косову и да не очекује да ће Специјални суд доћи до истине и задовољити правду.

Карла Дел Понте (Фото: Јутјуб)

"Превише је касно да се утврди истина о злочинима почињенима на Косову, а поготово о Жутој кући. Покушавали смо да то урадимо својевремено, али нисмо успели рекла је Дел Понте данас у телефонском разговору за Танјуг.

Дел Понте је тако одговорила на питање Танјуга да прокоментарише могућност да жртве ОВК и њихове породице ипак дочекају правду и поред тога што су бројни докази о тим злочинима уништени у чему је удела имао, како се спекулише, и бивши тужилац Хашког трибунала Џефри Најс, који ће бити адвокат одбране бившег команданта ОВК Самија Љуштакуа пред Специјалним судом за ратне злочине.

"Најс, колико се сећам, није био умешан у случај истраге о Жутој кући", рекла је Дел Понте и додала да не зна да ли ће суд после толико времена моћи да утврди истину.

Како каже, не може ништа више да каже о томе, јер је прошло много година, па се ни сама више не сећа детаља везаних за то, а у међувремену се бавила и другим предметима.

Адвокат Бранислав Тапушковић, који је учествовао у процесима пред Хашким трибуналом, тврди да је Џефри Најс, као тужилац Хашког трибунала имао удела у уништавању доказа у вези с трговином људским органима у случају "жута кућа", што је како је данас навео медијима, својевремено тврдила и Карла Дел Понте.

"Најс је имао приступ многобројној документацији, коју би сад као адвокат могао да искористи. Он је све време форсирао тезу да је све што се дешавало на Космету било у сврху стварања 'велике Србије' и да КиМ не припада Србији. Без проблема се оглушио о злочине над Србима. На суђењу је чак тврдио да су Срби срушили џамију из 7. века, а Османлије су на Балкан дошле у 14. веку. Ето, то вам је Најс", каже Тапушковић.

Прича о уништавању доказа у Трибуналу отворена је пре десетак година, а Дел Понте је у једном од интервјуа 2011. навела да је Дику Мартијиу рекла да треба да иде у Хаг, јер тамо постоји досије и докази који су сакупљени у "жутој куци" , а да при том није знала да су "доказни узорци били уништени".

Тада је изјавила и да је затражила од Трибунала да спроведе унутрашњу истрагу и открије ко је дао налог за уништавање доказа.

"Чим сам сазнала за уништење узорака поставила сам питање Трибуналу. Они су затим спровели унутрашњу истрагу и треба њих да питате за резултат. Ја знам који је тај резултат, али не могу да вам то кажем јер нисам више у Трибуналу. Питајте Сержа Брамерца, садашњег главног хашког тужиоца. Зна врло добро ко је наредио", рекла је она тада.

Како су уз помоћ лажи пре 20 година унаказили Србију, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Карла Дел Понте о трговини органима на Космету

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА