Најновије

ВАШИНГТОН НАРЕДИО МОСКВИ ДА УНИШТИ РАКЕТУ 9М729: Ово је руски одговор

Током састанка о Споразуму о ликвидацији ракета кратког и средњег домета (INF) у Швајцарској, Сједињене Државе су захтевале уништење руске ракете 9М729 (SSC-8). То је наведено у изјави заменика државног секретара за контролу наоружања и међународне безбедности Андрее Томпсон, коју је стални представник САД-а у Уједињеним нацијама послао са специјалним задатком у Женеву.

Руски одговор на сва питања (Фото: РИА Новости)

"Наша порука је била јасна: Русија мора уништити свој ракетни систем, који није у складу са Споразумом", речено је у поруци.

Томпсонова је напоменула да је састанак у Женеви изазвао "разочарење" у Вашингтону, јер "Русија и даље значајно крши уговор и није спремна да објасни како планира да се врати потпуном поштовању Споразума".

Руски став

Заузврат, заменик шефа руског министарства спољних послова Сергеј Рјабков је истакао да су САД на састанак о Уговору о ИНФ стигле са већ припремљеним резултатом. Према његовим речима, Вашингтон не намерава да рачуна на аргументе руске стране и конструктивно прихвати предлоге Москве.

"Америчке колеге, водећи рачуна да Русија не попусти под притиском и ултиматумима, изјавиле су да наводно нисмо спремни да испунимо договор. То апсолутно није тачно", рекао је Рјабков.

Истовремено, он је додао да је Русија искористила састанак како би "предложила америчкој страни низ специфичних мера у области транспарентности у погледу ракете 9М729". Према Рјабкову, Москва би била спремна да иде на ову транспарентност само ако би Сједињене Државе биле транспарентно спремне да ублаже забринутост Русије.

Почетком децембра амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио је да Русија има два месеца да се "врати имплементацији" INF-а. Према његовим речима, ако се то не деси, Вашингтон ће суспендовати своје обавезе по INF-у. С друге стране, Андреа Томпсон је рекла да Сједињене Државе позивају Москву да уништи ракету 9М729 или да модификује систем тако да његов домет, како је наведено у Вашингтону, не крши одредбе ракетног споразума.

Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев рекао је да домет ракете 9М729 није премашио 476 километара у условима тестирања, a INF споразум дозвољава домет до 500 километара.

Како Америка напушта НАТО, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ракета 9М729

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА