Најновије

ВУЧИЋ: Сарадња са Русијом важна за будућност

Председник Србије Александар Вучић истакао је, поводом предстојеће посете председника Руске Федерације Владимира Путина Србији, да је наша сарадња са Русијом важна за будућност. Када САД снажно реагују и покажу свој утицај на Приштину, биће и резултата, навео је председник.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Александар Вучић је, у интервјуу телевизији Пинк, најавио да ће током посете Путина бити потписан 21 споразум.

Вучић је казао да за разлику од оних који мрзе Русе, па увек кажу да су русофили јер воле руску књижевност, не разуме тај приступ, јер његов посао није да прича о књижевности.

"Мој посао је да водим политку и гледам да ли ћемо ми Срби имати гас", додао је Вучић.

Указао је да се данас видело, када је отварана фабрика у Лесковцу, да гас тече на око 2,3 километара одале, и да јужно од Лесковца немамо гасовод.

Вучић је рекао да се наслушао како ће доћи у Србију гас из гасовода ТАП и ТАНАП, али да му је лично председник Азербејџана Алијев рекао да ту нема довољно азербејџанског гаса за Србију пошто део иде за Албаније и Италију.

"Морамо цевоводе и гасоводе да направимо, и да видимо одакле ћемо набављати гас. Наслушао сам се прича из света да ће нам гас долазити из гасовода ТАП и ТАНАП. Када сам био код председника Азербејџана Илхама Алијева и питао за гас преко ТАНАП-а он ми је рекао да нема гаса за нас. Када дођу са запада стално говоре да узимамо гас од ТАП и ТАНАП-а само да не бисмо узели руски гас, иако у тим гасоводима нема гаса", објаснио је Вучић.

Вучић је казао да онда дођу неки са Запада и кажу му да узме од ТАП и ТАНАП-а и гасовода Ист мед, само да не би узели руски гас.

Навео је да нам због раста индустрије расте потрошња гаса и да ће у наредних пет година износити пет милијарди кубних метара гаса годишње, док сада износи три.

Вучић је истакао и да зато не жели да узима дупло скупљи гас из политичких разлога да би га тапшали по рамену и да је њему посао да обезбеди грађанима најефтинији гас.

Навео је да је зато најбоље када Турски ток стигне до Бугарске да та земља га довуче до наше границе и онда ми да га преузмемо преко гасног интерконектора.

"Немам никакав идеолошки проблем. Дајте ви други јефтини гас, једва чекам, али га још нисам видео", додао је Вучић.

Указао је да, што се ЛНГ гаса са Крка тиче, за шта врше притисак на њега да узимамо одатле гас, нагласио је да је дупло скупљи и да неће зарад политичке цене да га купује.

Најјефтинији гас код Руса 

"Најјефтинији је гас тренутко код Руса. Када Руси доведу Руски ток до Бугарске, ми ћемо платити да доведу до нас. Зато је Путинова посета важна. Немам никакав идеолошки проблем. За разлику од других мој посао је Србија и грађани. Дајте други јефтинији гас, али га још нисам видео", рекао је он.

Вучић је казао да пута што да плати толику цену за гас, а да му онда говоре да мора да разуме геополитичке односе и да га одмах заболи глава када тако нешто чује.

Указао је да са Русима радимо одлично и железницу, и да је уверен да ћемо изградити и нови диспечерски центар.

"У Русији има најмање железничких несрећа. Због тога нам је важан диспечерски центар", рекао је он.

Вучић је указао да смо имали само једну трагедију од када је изграђен ауто-пут Чачак - Љиг, а ранијих година имали најмање пет.

Због тога, подвукао је, важно је да унапрђујемо нашу инфраструктуру. Најавио је да ћемо са Русијом имати и сарадњу универзитета.

Посебно је похвалио министра Ненада Поповића, истакавши да се показао као битан чвек у сарадњи са руским привредницима и руском државом.

"Кад САД притисну Приштину биће резултата"

Поводом захтева САД да Приштина хитно укине таксе наметнуте Србији или ће бити санксионисана, Вучић је истакао да ће, када САД снажно реагују и покажу свој утицај, бити и резултата.

"Ово је снажна реакција САД да би Приштина могла да не реагује", рекао је Вучић и указао да су наметнуте увећане таксе на робу из Србије зауставиле дијалог и истакао да је замрзнути конфлит са Приштином најгоре могуће решење, јер, како је рекао, када дође до одмрзавања, сви ћемо потонути.

Запитао је шта би се догодило када "они крену у акцију против нашег народа", те подсетио да је он на себе преузео ризик и ставио до знања да ће Србија штити свој народ.

"Да ли сте спремни да ви ваше дете пошаљете у рат", запито је Вучић и не плаши се, каже, да то пита.

Мир, казао је, мора да буде резултат компромиса и споразума, а ако то нећемо, тешко ћемо тај мир очувати.

"Знам да Срби не желе никакав споразум са Албанцима, јер сада је много боља ситуација, а Срби воле да када је ситуација добро покажу мишиће", навео је Вучић.

Најлакше је, констатује, бити против свега. "Крив сам што сам се дрзнуо да кажем разграничење са Приштином да се коначно зна шта је наше, а шта њихово", казао је Вучић и поновио да никакав споразум са Приштином не постоји, да смо, како је рекао, 100 хиљада година далеко од споразума.

"На томе треба да радимо, али не можемо јер имамо таксе, немамо ЗСО. Погледајте каква је нервоза у приштински круговима, али они су спремни да се боре.. А, да ли смо ми", запитао је председник.

"Говорили најгоре о Ивановићу, а данас су његови поштоваоци"

Председник је рекао да су Марко Јакшић и Рада Трајковић од 2005. о Оливеру Ивановићу говорили све најгоре, а данас су се напрасно претворили у његове поштоваоце.

Оптужују, каже, и Небојшу Човића да је заједно са њим учествовао у неким спорним пилот пројектима, као и да је желео да разбије мањину од 80.000 Срба јужно од Ибра. 

"То је говорила Рада Трајковић, не Вучић", рекао је и додао да је да су Ивановића оптуживали да је за то за шта су га лажно оптуживали имао подршку Беоргада.

"Председник Заједнице српских општина Марко Јакшић оптужио је носиоца Српске листе Оливера Ивановића и Координациони центар да руше јединство косовских Срба. И каже да је само државни савет овлашћен за преговоре, а не други, поготово не Ивановић који има подршку три промила Срба... А, Јакшић данас објашњава да је Ивановић био свесрпски лидер са 100 одсто подршке, а да су га зликовци из Београда убили", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је он сам Ивановића познавао од пре 2000. године, да је Ивановић увек обављао важне функције и био један од оних који су водили наше групе "Чувара мостова" северно од Ибра.

"Био је човек који је имао свој ауторитет и интегритет. Није био увек најомиљенији. А, најсмешније ми је када они који су о њему говорили најгоре, данас о њему говоре најлепше", рекао је Вучић.

Истакао је да је он помагао Ивановићу, понекад чак и заобилазећи и косовске прописе, како би та помоћ стигла.

Поновио је да је за нас од кључног значаја откривање убица Оливера Ивановића. 

"Највећи број људи који шета су пристојни и добри људи"

Председник Александар Вучић изјавио је да су највећи број људи који шета београдским улицама пристојни и добри људи, и да када говори о том протесту он мисли искључиво на оне које их воде. 

Вучић је рекао да су ти који воде те шетње они који су опљачкали ову земљу. 

"Има људи који ту шетају зато што су остали без функција и привилегија. Али, бар две или три хиљаде њих је ту зато што се не осећају добро", казао је Вучић. 

Његов посао је, истиче, да разуме зашто се ти људи не осећају добро. 

"Мислим да ти људи хоће да кажу:' Хеј, нас нико не чује. Они мисле да смо ми сви заједно лопови. Они хоће да кажу: 'Морате да нас чујете, морате да нас видите", навео је председник. 

Труди се, каже, и да их чује и да их види, и да разуме који су то њихови захтеви. При том, прецизирао је, никоме не жели да се додворава. 

"Поносан сам на то што не морам никоме да се додворавам", рекао је Вучић. 

А не мора да се додворава зато што је, како каже, сада све много пута боље него у "њихово време".  

"Филип Кораћ, фини човек са хеклером?"

Председник Србије одбацио је као нетачне коментаре да најављено поостравање казнене политике није оригинално, те да је и претходна власт повећавала казне за кривична дела.

Вучић је рекао да су судови у време претходне власти за трговину наркотицима изрекли чак 61,11 одсто условних казни.

На коментар новинара да поједине судије кажу да није оригиналан и да су и претходници покушали исто да поостре казнену политику, као и да се показало да то не смањује број кривичних дела, Вучић је запитао о коме се ради, а на одговор да је реч, на пример, о судији Апелационог суда Миодрагу Мајићу, узвратио:

"Како сте га погодили одмах? Не можете никог другог ни да читате, пошто не силази са Шолакових и Ђиласових медија. Богом дан да соли памет, а прво сврати до неких амбасада да му они кажу шта да мисли о томе. Па се он онда појави да нам објасни шта мисли о томе", приметио је Вучић.

Истакао је да је сит тога да мора да одћути таквима који нам стално држе нека предавања.

"Кад су то повећавали казне, када су за трговину дроге 61,11 одсто од осуђујућих пресуда биле условне осуде, па када су то онда повећавали казне", запитао је Вучић. 

Он је указао да је исто тако адвокат Бопривоје Боројевић, ибаче члан странке Вука Јеремића рекао да је ових дана у великој акцији полиције ухапшени Филип Кораћ "невин и фин" човек. 

"Нема ко не зна ко је Кораћ. Што не кажете како му иду телохранитељи по граду. Ми их хапсимо, па их пуштају, иако шетају хеклерима. Шта ће им хеклери, све поштени свет", казао је председник.

Вучић је казао да је Кораћ онај јоји је организовао довођење Хрвата на стадион Партизана.

"Они који су скинути голи, од којих су неки већ убијени. Та банда мафијаша и нарко дилера дошла је да заводи ред по налогу Кораћа, за којег ови знају да није крив. Што је доводио те људе? Да постави своју мрежу нарко дилера. Што то радите када сте поштени", поручио је Вучић.

Рекао је да опозиција хвали мафијаше, да причају како знају да су то фина господа, јер хоће паре мафијаша.

Они, каже, желе да живе у 90-тим, јер не умеју да функционишу у промењеном свету, у каквом ми данас живимо, али да он неће дозволити да криминал влада као тих година и деценија.

"Ја ризикујем све, они ништа", рекао је Вучић и поновио да је политика странака бившег режима заправо политика повратка у 90.

Навео је да је најгора година, по броју убистава, била 2001, и 2002, као и 2003, када је убијен и премијер.

Према његовим подацима 2001. било је 215 кривичних дела убиуства, а 2017. "свега" 72. Нешто лошија, додао је, била је прошла година са 96 или 97 убустава.

Рекао је да се прави лоша слика, као што су радили и 90.тих када је требало сатанизовати Слободана Милошевића, па сви знају за књигу из тог доба "Видимо се у читуљи".

А у време највећег криминала између 2001. и 2003. нису, каже, правили проблем од тога, да би заштити своју власт.

Председник Вучић рекао је да ЕУ сутра одлучује о квотама за кинески челик, и да је молио челнике Уније да да квоту Србији довољну за производњу у Железари. 

"Почаствован сам орденом"

Александар Вучић рекао је да му орден Алекдсандра Невског, који ће му Владимир Путин уручити током предстојеће посете, значи много, да обавезује за будућност, и да показује да смо успели да сачувамо независност, сувереност Србије у одлучивању, да Србија буде свој на своме, и да то зна и Путин.

Упитан о томе како види различите коментаре на рачун ордена - од тога да је то велика част, до тога да то није тако значјано, да је чак "парче метала", Вучић је одговорио: "Јесу ли га они добили, то парче метала?"

Подсетио је да је тај орден 1914. године добио Никола Пашић, а Александар Карађорђевић као регент, пре њега.

"Био је веома популаран пре Октобарске револуције, толико да је касније, након што је укинут после револуције, поново враћен", додао је Вучић.

Путин Вучићу свирао клавир

Председник Вучић је изјавио  да са председником Русије Владимиром Путином увек разговара отворено о свему, да је чак био и у његовој кући и да му је Путин свирао клавир.

Вучић је рекао да се са Путином сусрео до сада 14 или 15 пута. Он је евоцирао и сећање на неке моменте из сусрета са Путином после или мимо официјелних састанака.

"Путин је рационалан и озбиљан човек, није саткан од митова, али му је стало до традиције. Када сам био код њега кући, купио сам му икону, примио ме је у 22.45 били смо сами и свирао је клавир. Погазио сам све протколе и успео да му донесем икону, која није прошла све процедуре њихове тајне полиције. Он је устао и показао и поверење и поштовање и свој православни дух. Изненадио сам се што је није ставио негде са стране, већ је одмах поставио на сто уз зид, три пута се прекстио и пољубио је", рекао је Вучић.

Додао је да Путин изванредно свира клавир и да га је те ноћи позвао да гледају заједно хокеј - ноћну лигу.

Путин доводи сведока убиства гардиста! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА