Најновије

ПАД БАЛКАНСКОГ ЕСКОБАРА: Рама чувао леђа албанском краљу дроге, док му Запад није брутално запретио?

Албански министар унутрашњих послова Сандер Лешај потврдио је у уторак медијима да је на територији Албаније ухапшен Кљемент Баљиљи опасан криминалац ког регионални медији већ годинама називају "балканским Паблом Ескобаром". Да је ово хапшење сумњиво, говори у прилог чињеница да је амерички амбасадор мало пре хапшења запретио албанском премијеру Едију Рами рекавши да је Баљиљи највећи неуспех Албанаца.

Еди Рама (Фото: Јутјуб)

Детаљи хапшења засад нису познати, осим да се Баљиљи предао албанским полицијским властима након "дуге и компликоване операције".

Баљиљи је из Албаније, где је обављао високу дужност шефа градског саобраћајног предузећа у граду Саранда на југу земље, побегао пошто је суседна Грчка издала налог за његово хапшње, прогласивши га шефом организације за трговину дрогом.

Албански премијер Еди Рама рекао је да је ово хапшење "велики корак у борби против организованог криминала", јављају локални медији. Такође, у нејасном обраћању Рама је рекао да предаја није била добровољна, већ је резултат полицијске акције.

Управо случај албанског краља наркотика био је велика препрека Албанији у сарадњи са Западом. Тако је Доналд Лу, амерички амбасадор у Тирани, прошле године крајем свог мандата поручио како је случај Баљиљи "велики неуспех албанске власти, тужилаштва и полиције".

- Баљиљи је моћан шеф организоване криминалне групе с политичким везама. Пуне две године полиција, влада и тужилаштво нису били способни или нису хтели да га ухапсе. Нико није изнад закона. Позивам премијера Раму, министра унутрашњих послова, полицију и тужиилаштво да наставе немилосрдну борбу против организованог криминала - рекао је пре нешто више од месец дана тадашњи амерички амбасадор.

Хронологија случаја Баљиљи

Све је почело опсежном акцијом грчке полиције 9. маја 2016. када је због организированог криминала у тој земљи ухапшено 15 чланова злочиначке организације. Заплењене су огромне количине различитих опојних дрога, а највише кокаина.

Грчка полиција утврдила је да је управо Баљиљи мозак и финансијер читаве групе, тпа је за њим издала потреницу. 

Дан касније грчки CNN објавио је велику причу оптужујући албанске власти да спречавају хапшење Балилија због његових снажних политичких веза. Он у међувремену даје интервју тврдећи како нема везе с оптужбама, а након што бива отпуштен с места шефа превозничког предузећа, 13. маја полиција покушава да га ухапси, али не успевају да га пронађу. Такво је стање потрајало све до данас.
У више наврата у медијима су објављивани снимци Балилија како се забавља с пријатељима, а Грчка је Албанији чак проследила читав спис на десет хиљада страница који неаводо доказује да је управо Баљиљи најважнији члан криминалне групе за шверц наркотика на Балкану.

Албанија за то време није предузимала ништа значајно, односно, није успевала да приведе Балилија пред лице правде. 

Прочитајте ОВДЕ какав је то паклени план терориста осујећен.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА