Најновије

ПУТИНОВА "ЗВЕР" НА УЛИЦАМА БЕОГРАДА: Са руским председником стиже и чувени аутомобил, а ево зашто га у Србији чува 50 руских специјалаца

Кроз Београд ће се Владимир Путин возити у свом аутомобилу "аурус сенат" серија "кортеж", у његовом непосредном окружењу биће педесетак припадника тамошње Федералне службе обезбеђења.

Путинов аутомобил (Фото: РИА)

Путин долази у четвртак, 17. јануара, и ово је према подацима 16. пут да се виђају он и председник Србије Александар Вучић.

Према сазнањима "Блица", Путин ће имати три прстена обезбеђења и територијално покривање трасе кретања.

Непосредно око руског председника биће искључиво његово обезбеђење. Како сазнајемо њих педесетак, који су практично и прва и последња линија одбране. Путиново обезбеђење су припадници Федералне службе обезбеђења (ФСО), сви имају до 35 година и према строгим прописима ФСО високи су између 175 и 190 центиметара, тешки између 75 и 90 килограма. ФСО од оружја користи пиштољ "грјуза", али и противтенковске гранате, као и ракетни систем "оса". Ова служба, о којој се подаци држе у строгој тајности, директно одговара Путину. Њихове операције су непознате јавности, а настали су из некадашњег Деветог одељења совјетске тајне службе КГБ.

Последњих дана у медијима је навођено да са Путином долази око 250 специјалаца. Чињеница је да укупан број није прецизно познат ни овдашњим органима, али како Путин долази у пријатељску државу, спекулише се да је реч о мањем броју припадника руских служби.

"Звер" прављена специјално за Путина

У Београд стиже и његов аутомобил такозвана "звер". Модел "аурус сенат" серија "кортеж" прављена је специјално за Путина. Док остали блиндирани аутомобили који изађу из фабрике могу имати највише седам плус безбедносни систем, Путинов аутомобил премашује све до сада направљене. То је специјално блиндирано возило и сматра се најбољим у свету. Отпоран је на нападе из ваздуха, бојне отрове, а прилагођен и да издржи под водом.

Када је реч о српским снагама, биће ангажовани буквално сви родови. По целом граду биће распоређено око 5.000 припадника домаћих снага и безбедносних служби. Главни носиоци обезбеђења су Жандармерија, "Сај", "Кобре", БИА и ВБА. МУП је задужен за физичко-техничко обезбеђење, а БИА за контраобавештајну безбедност руског председника.

У различитим деловима града трасе кретања руског госта, која се крије, биће обезбеђена и са снајперистима Жандармерије, Војске, али и Руса. Како сазнајемо, биће четрдесетак снајпериста. Према процедури, учешће Војске ће бити већ у првим тренуцима јер ће српски „мигови“ бити пратња чим Путинов авион уђе у ваздушни простор Србије. Улице којима буде пролазио руски председник биће затворене, шахтови заварени.

Руска служба ФСО од 50.000 људи

Руска служба ФСО, према неким проценама, броји око 50.000 припадника. Припадници ФСО обезбеђују и друге битне личности Русије. Према никад доказаним наводима међу њима је и Путинов двојник. Један од руских новинара је изјавио да и када изгледа да Путин сам ноншалантно шета у том тренутку га посматра и прати стотину људи из обезбеђења.

"Путиномобил" у масовној производњи

Једна од последњих вести крајем прошле године била је да почиње масовна производња нове руске лимузине "аурус". Производња почиње у источном руском региону Татарстану, а прва возила ће са производне линије сићи 2020. Руководилац Центра за рачунарски инжењеринг Алексеј Боровков, који је учествовао у изради пројекта "Кортеж", рекао је да се стране земље интересују за "Путиномобил" и да сматра да је то пре свега због чињенице да је "Путин показивао аутомобил лидеру Арапских Емирата, позвао га да седне у ауто..., а тамо многи имају много пара"…

Средњошколци од ове године уче о војсци и одбрани земље. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА