Најновије

Ево шта су водећи светски медији известили о посети Путина Београду

Велики број светских медија, укључујући водеће светске агенције и телевизије, известио је о посети Владимира Путина Београду, уз оцене у распону од "тријумфално" и "братски", опаски о топлом дочеку шефу руске државе у земљи која пледира на чланство у ЕУ, све до тумачења мотива и српске и руске стране за данашњи самит у Београду што унутрашњим, што глобалним збивањима.

Путин у Београду (Фото: Јутјуб)

За руске телевизије то је била ударна вест.

Руска телевизија "Русија 24" преносила је уживо сва дешавања у Београду, а посебно је истакнуто да је руски председник, након састанка са председником Александром Вучићем и потписивања бројних споразума између руске и српске делегације, обишао Храм Светог Саве, где га је поздравило 125.000 грађана.

Та телевизија објавила је и реакцију родитеља српског председника Александра Вучића и ћерке у тренутку уручивања ордена Александар Невски, а као посебну част истакли су и то што се Вучић након слетања руског лидера возио у његовој специјалној лимузини "Аурус".

То је истакао и сајт Раша тудеј, који је подсетио да се ради о специјалном блиндираном возилу, у коме се Путин први пут возио након инаугурације, у мају прошле године, а да ју је затим користио приликом сусрета са Доналдом Трампом у јулу и на самиту Г20 у Аргентини.

И француски медији известили су данас о Путиновој посети Београду, при чему "Фигаро" наводи да је у целој земљи владала атмосфера попут "меденог месеца".

Преноси да је саобраћај био паралисан у престоници где су биле распоређене хиљаде полицајаца и војника, десетине МиГ-ова 29 и хеликоптера, а истиче да је велики број добро организованих грађана дошао да пружи подршку.

Такође преноси да је Путин изразио задовољство што има прилику да поздрави "братску земљу Србију" и да је потписано 20-ак споразума у различитим областима.

Париски лист истиче да је Вучић рекао да ниједна одлука неће бити донета о Косову "без учешћа Москве".

Још један француски дневник, "Поан", пренео је вест о Путиновој посети "главној савезници у региону", а дочек који му је приређен овај лист оцењује као "тријумфалан".

У тексту се наглашава да се Путин заложио за стабилност Балкана, који сматра угроженим претњом Западњака, као и да је, по питању Косова, поручио да треба "пронаћи компромисе и знати их поштовати" како би се постигла стабилност у региону.

Британски БиБиСи пренео је да је Путин дочекан са црвеним тепихом и уз пуне војне почасти.

У извештају о Путиновој посети се истиче да је он у Србију допутовао на челу моћне делегације с циљем да "зацементира везе са земљом која тежи да се придружи ЕУ".

Британски лист "Гардијан" наводи да је шеф Кремља добио на поклон штене и да је дочекан као херој.

Наводи се да су свечани плотуни испаљивани и црквена звона звонила како би огласили Путинов долазак, а да су на билбордима постављеним свуда по граду биле српске и руске заставе.

Дневник оцењује да је за Путина, који је Вучићу уручио високо руско државно признање, ово била прилика да "утврди једну од неколико снажних билатералних веза које Русија има у Европи и ојачати настојања Москве да задржи утицај на Балкану".

Уочи посете "Гардијан" је писао да Путин овом посетом одаје "врхунску државничку почаст" Вучићу.

Наводи се да је "Путин популаран у Србији, где руско противљење НАТО бомбардовању земље 1999. и независности Косова која је уследила и даље побуђује добра сећања".

Дневник наводи да је "Путин изнео тврдњу да ЕУ присиљава Србију на 'вештачки избор' између Москве и Запада", али такође и подсећа да је Вучић у интервјуу који је дао "Гардијану" прошле године "инсистирао да је приоритет Србије даља интеграција у ЕУ, али да жели да задржи топле односе са Путином".

Наводи се да ће "већи део агенде сусрета Вучића и Путина бити везан за разрешење односа између Србије и Косова уз посредовање ЕУ, које би могло да укључи размену територија, а које је Вучић био вољан да потпише са косовским колегом Хашимом Тачијем".

"Гардијан" оцењује да је "руска подршка кључна, имајући у виду њено право вета у Савету безбедности УН, а Путин би могао да не подржи споразум који Србију још више учвршћује на путу интеграције ка ЕУ".

"Јуро њуз" је у извештају навео да је ово важна посета за националне интересе обе земље, које настоје да ојачају сарадњу, као и да је за Москву веома важно да одржи добре односе са Србијом која, географски гледано, има веома интересантну позицију између Истока и Запада.

Србија је, такође, како се напомиње, окружена са осам земља од којих су пет чланице НАТО, а четири чланице ЕУ, док остале, међу којима и Србија, теже да се прикључе Унији.

"За Москву је веома важно да одржи одређени утицај у региону преко Србије", констатује новинарка "Јуро њуза", наводећи да она то може учинити преко контроле тржишта енергената и подржавајући Србију по питању Косова.

На тај начин Москва покушава да се одржи у региону, посебно у односима са Србијом за коју "Јјуро њуз" каже да је једна од кључних земаља на Балкану.

Москва настоји да са Србијом изгради везе најближег савезника с обзиром да Србија тежи ЕУ и веома је било важно за Путина да дође данас у Београд и нагласи и ојача сарадњу, наводи се у извештају "Јуро њуза".

Констатује се и да Београд покушава да одржи добре односе и са Русијом и са ЕУ.

ЕУ је једна од најважнијих трговинских партнера Србије, док је Русија један од најважнијих партнера Србије у области енергетике, као и по питању Косова, а такође треба имати на уму да Русија и Србији деле заједнички културни елемент по питању вере, додаје се у извештају "Јуро њуза".

Ројтерс је данас известио о посети председника Владимира Путина Београду, преносећи да му је председник Србије Александар Вучић, кога британска агенција описује као прозападно оријентисаног, приредио "раскошну добродошлицу" и чак му поклонио штене шарпланинца.

У извештају из Београда, Ројтерс цитира критичаре српске власти који у томе виде покушај да се скрене пажња јавности са вишенедељних антивладиних протеста.

Преноси да је Путин одликовао Вучића руским орденом Александра Невског, те да га је тиме учинио јединим државним лидером изван бившег Совјетског Савеза коме је додељено то одликовање.

Преноси и да су десетине хиљада људи из свих крајева Србије аутобусима допутовали у Београд да поздраве Путина испред Храма Светог Саве, где су махали руским и српским заставама и држали транспаренте с порукама захвалности Путину на српском и руском, уз звуке руских песама са звучника.

"Србија деликатно балансира између своје жеље да се придружи свом највећем трговинском партнеру - ЕУ, и својих историјских веза с Русијом, с којом дели православну хришћанску веру и која јој је пружала дипломатску подршку током бомбардовања НАТО-а 1999. године", оцењује Ројтерс.

Наводи и да су, иако је Русија тек пети највећи трговински партнер Србије, Срби сматрали заштитником и савезником православну хришћанску Русију током вишевековне историје на Балкану, где живе и католици и муслимани.

Британска агенција преноси и да је Путин обећао 1,4 милијарде долара инвестиција у инфраструктуру за транспорт гаса у Србији, као и да је поручио да ће Москва у потпуности подржати Србију у проналажењу решења за нерешена питања са Косовом.

Америчка агенција АП у извештају из Београда наводи да је Владимир Путин данас дочекан као херој у савезници Србији, у покушају руског председника да задржи политички и економски утицај на Балкану, који све више гледа ка Западу.

Наводи се да су Путин и његов домаћин, српски председник Александар Вучић, похвалили односе две земље, као и да је Путин Вучићу уручио највише руско признање, док је Вучић руском председнику дао штене пса српске расе.

АП наводи да се Вучић захвалио Русији на подршци захтевима Србије у вези са Косовом и додао да је "иако мала" Србија била "поуздан партнер" Русије.

Наводи се да је потписано више билатералних споразума, укључујући и оне о снабдевању Србије руским гасом и оружјем.

АП је оценио да је председник Русије дошао у посету Србији како би исказао подршку Вучићу и његовој "про-Московској политици".

Агенција је истакла да је Путин слетео на београдски аеродром након што је његов авион кроз српски ваздушни простор прошао у пратњи борбених авиона "МиГ-29", које је Русија недавно донирала Србији.

"Србија је задржала блиске везе са традиционалним словенским савезником, иако земља настоји да постане чланица Европске уније", пише АП и подсећа да се Београд није придружио западним санкцијама против Русије због Украјине.

Србија, такође истиче агенција, остаје изван НАТО.

Односи две земље додатно су оснажени, каже агенција, након што је Путин "појачао напоре за враћање утицаја Москве у бившим комунистичким земљама Источне Европе".

АП наводи и да је Путинова посета уследила након антивладиних протеста.

Владимир Путин, који је у Србији дочекан као херој док званични Београд тражи помоћ Москве за споразум са Косовом, осудио је формирање Војске Косова рекавши да би она могла да дестабилизује Балкан, наводи агенција Блумберг.

Српска напредна странка председника Александра Вучића, која се суочава са антивладиним протестима, мобилизовала је данас, каже Блумберг, хиљаде својих чланова како би показали подршку председнику Путину.

Агенција оцењује да Вучић тражи начине да придобије подршку Москве у постизању споразума о нормализацији односа са Косовом, што је једна од главних препрека на путу ка Европској унији.

Уз подсећање да је Вучић изјавио да не верује да ће споразум о нормализацији односа бити постигнут у скорије време, а да ће Русија морати да одобри било какав споразум, Блумберг наводи да Вучић на тај начин шаље сигнал да не прихвата противљење ЕУ о договору којим би дошло до "измене граница".

Блумберг наводи да споразум којим би дошло до "измене граница" плаши европске лидере због тога што сматрају да би такав споразум поставио преседан и за друге случајеве.

Блумберг истиче да је Путин данас изјавио да Русија дели забринутост српских власти.

Уз подсећање да су се Путин и Вучић састали више од десет пута, агенција наводи да је Русија већ саопштила да жели косовски споразум који је добар по Србију.

Прочитајте ОВДЕ детаље урнебесне стране дочека Путина.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА