Најновије

НИ САЊАЛИ НИСТЕ ДА ОВАКО НЕШТО ПОСТОЈИ: 5 запањујућих ствари које се дешавају на другим планетама (ВИДЕО)

Било да је у питању киша камења, ветар који је седам пута бржи од звука или чак многућност летења на неким местима, ово су дефинитивно најзанимљивија места у нашем чудном универзуму.

Поглед на Земљу (Фото: Јутјуб)

На нашој планети се дешавају многе ствари, али, на срећу, још увек постоји пуно тога што је тешко замислити. Ипак, то не значи да је немогуће на неком другом месту у универзуму.

1. Два сунца

У једној од најпознатијих сцена чувене научно фантастичне саге “Ратови звезда”, Лук Скајвокер на својој родној планети Татуин стоји загледан у хоризонт на коме се налазе два сунца. Ипак, то није само научна фантастика. Планета “Кеплер–16б” орбитира око два велика сунца, па бисте на њој имали заиста невероватно искуство, јер би за вама увек ишле две сенке. 

2. Океани дубоки неколико стотина километара

Оно што планету “ГЈ121–4б” чини другачијом од осталих је то што је она скоро у потпуности прекривена водом, а најдубља тачка њене водене површине је око 100 километара, за разлику од Земље чија најдубља тачка океана, Маријански ров, на дубини од тек 11 километара.

3. Киша камења

Баш као и на нашој планети, тако и на планети “Цорот - 7б” пада киша, међутим мало другачија од наше. Наиме, с обзиром да је температура на планети прилично висока, камење испарава и у атмосфери се акумулира у камене облаке који потом производе камену кишу.

4. Сурови временски услови

На планети “ХД189773-б” ветрови су бржи готово седам пута од звука што значи да је време на овој планети невероватно сурово. Међутим, оно што је интересантно је то да на овој планети пада стаклена киша и то водоравно.

5. Гасовита мора и реке

Сатурнов сателит Титан има температуру од -179 степени и на својој површини има воду. Међутим, вода је толико тврда да је као камен. Због ниске темепратуре, гасови попут метана постају течни, па су језера, мора и реке на оваквим планетама од сличних гасова.

Северни пол клизи ка Сибиру. Погледајте ОВДЕшта се то дешава.

Извор: nationalgeographic. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Занимљиве чињенице о Земљи и свемиру

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА