Најновије

РУСИ НАПРАВИЛИ ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ: Велики број земаља жури да поново успостави односе са Дамаском

Арапске земље планирају поново да отворе своје амбасаде у Сирији и то покушавају да учине што пре, јер се боје губитака уносних послова у обнови арапске земље.

Асад (Фото: РИА)

Америчка агенција Асошијетед прес наводи да се арапске земље труде да поново отворе своје амбасаде у Сирији и поново успоставе дипломатске односе са арапском земљом.

Неке мање заливске монархије, попут Уједињених Арапских Емирата су већ отвориле своја дипломатска представништва у Дамаску, а друге путем посредника воде преговоре с владом Башара Ел Асада о обнови односа.

,,Упркос милијардама долара потрошених за његово свргавање, сиријски председник Башар Ел Асад је преживио осам година рата. Сада је Ел Асад спреман за повратак међу арапске земље, нешто што је донедавно било незамисливо”, наводи Асошијетед прес.

Према извештају, арапске земље већ знају да је немогуће срушити Асада и  покушавају поново да успоставе своје везе са Дамаском, како би покушале да се носе са све већим утицајем Ирана, Русије и Турске у Сирији.

Такође страхују од губитка прилике за суделовање у обнови Сирије и користи од великих послова у реконструкцији ратом разорене земље. Арапске престонице верују да ће суделовањем у обнови Сирије успети да повећају изгубљени утицај у арапској земљи.

,,Арапске земље страхују да ће Сирију оставити Ирану и Турској, својим регионалним ривалима, и тако изгубити корист од пројеката обнове Сирије”, наводи се у извештају.

Крајем прошле године је политички секретар Палестинске ослободилачке организације (ПЛО), Анвар Абдул Хади, указао на напоре на међународном и регионалном нивоу, посебно из Ирака, Египта, Омана, Кувајта, Алжира, Туниса, Судана и Мауританије, да се легитимној влади Сирије поново додели место у Арапској лиги.

Када је након ослобођења југа земља отворен гранични прелаз Насиб с Јорданом, Сирија је поново постала главни транзитни правац за трговину између Либана, Турске с Јорданом и земаља Персијског залива.

Почетком октобра 2018. је сиријски председник Башар Ел Асад саопштио како се његовој земљи ближи крај борбе против тероризма и како ће ускоро повратити своју темељну улогу у арапском свету.

Од тада су амбасаде многих западних и арапских земаља започела своја путовања у Сирију, како би се припремиле за лакшу обнову дипломатских односа ас Дамаском у подручјима дипломатије, економије и индустрије, изјавио је сиријски председник.

Исто размишља и француски министар спољних послова  Жан Ив ле Дријан, који је додао да би требало да се Башар Ел Асад кандидује за председника земље.

Фаза активних борби у Сирији одавно је готова. ИД је поражен још 2017. године и сада су у целој Сиријској Арапској Републици у току радови на обнови, за поновно покретање националне економије и враћање цивилном животу предратне Сирије. Наравно, највећу улогу у актуелним радовима имају Русија и Иран, вероватно и Кина, иако Пекинг не износи детаље о својим пословима са Сиријом.

Француска такође жели да се укључи у послове обнове и да покуша поново да покрене пословање својих копманија које су пре рата имале огранке у Сирији.

,,Ако је Башар Асад кандидат, онда ће он бити кандидат. Сиријци морају одлучити о његовој будућности”, рекао је француски министар спољних послова  Жан Ив ле Дријан о питању кандидатуре Асада на предстојећим изборима.

Русија и Иран су, уз ,,неутралну” Кину, увек службено подржавали Дамаск и легитимну владу Башара Ел Асада. Штавише, руски министар спољних послова Сергеј Лавров је рекао да би требало да сви грађани Сирије, укључујући избеглице и привремено расељене особе, добију прилику да гласају за будућег сиријског вођу.

Животну причу руског председника прочитајте ОВДЕ.

Извор: logicno. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА