Најновије

ШИПТАРИ УКИДАЈУ ТАКСЕ ОД 100 ОДСТО! На помолу велика победа Србије!

Американци побеснели, запретили Приштини санкцијама, Рамушу Харадинају поништили визу, Шиптари немају више много избора.

Рамуш Харадинај (Фото: Јутјуб)

Лажна држава Косово ускоро ће, можда већ пре краја ове недеље, морати да укине сулуде таксе од 100 одсто на увоз све робе из Србије! САД су, наиме, Рамушу Харадинају и Хашиму Тачију упутиле јасан и гласан ултиматум којим траже да моментално укину таксе или ће им увести санкције! Да порука Вашингтона буде сасвим јасна, Харадинају није одобрена америчка виза, тако да он неће моћи да путује у САД на традиционални Молитвени доручак.

Мораће да попусте

И сам Рамуш Харадинај потврдио је да је Америка званично затражила да Приштина одмах укине таксе.

- Амерички став сам добио преко амбасадора Филипа Коснета. Амбасадор је изразио захтев за суспензију таксе како би се отворио пут за дијалог. То је службени захтев. Приштина је спремна да суспендује таксе ако би имала договорени споразум - поручио је Харадинај, који је тако најавио да ће убрзо морати да одустане од своје сулуде политике.

Шеф дипломатије Ивица Дачић, коментаришући ове наводе, каже да реакција САД показује да њихова подршка Косову ипак није безусловна и да Приштина мора да попусти.

- Сто посто је тачна информација да су из Вашингтона запретили Приштини. Порука гласи: “Или ћете укинути таксе или ће бити санкција!” Све што долази од Америке боли Приштину, а оваква реакција показује да су САД опредељене да се пружи прилика за компромис. То је велика промена. Месецима говоримо о заокрету, али ово је први пут да је јасно речено да подршка Америке није безусловна. То показује исправност наше политике. Јако је добро што су САД реаговале оштрије него ЕУ - подвлачи Дачић.

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић истиче да су таксе за Харадинаја један од елемената на основу којих покушава да потврди власт.

- Ако Америка буде одлучна да спроведе најављено, онда је то спровођење Трамповог писма. Јасно је да иза тог писма стоје Болтон и Помпео, а у њему је јасно речено да ће САД водити преговоре. Американци полазе од тога да Србија не прихвата разговор док се не укину приштинске мере, а Харадинај зависи од своје позиције. Ако изгуби власт, политички је мртав. Зато се грчевито тога држи - објашњава Миливојевић.

Јасна промена става

Историчар Саша Адамовић оцењује да Харадинај покушава да покаже храброст и Америци каже "не".

- Можда он мисли да може да каже “не” одређеном делу америчког естаблишмента који на Косово гледа другачије него што се гледало донедавно. Очигледно је да неки други центри моћи у Америци, које Харадинај више слуша, сугеришу нешто друго, као што су му сугерисали тарифе и “војску Косова”. Ипак, ствари су почеле да се мењају и дочекали смо промену односа Америке према такозваној косовској независности. Сви су мислили да је то завршена прича, али се сада види да то није тако - закључује Адамовић.

Јоханес Хан стиже у Приштину и доноси важну поруку. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Рамуш Харадинај мораће да укине таксе јер ће у супротном остати без подршке САД

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА