Најновије

УНОСАН ШВЕРЦ НА СЕВЕРУ СИРИЈЕ! НИЈЕ НАФТА! Швајцарски посланик раскринкао Турску! И Ердоган умешан?! (ВИДЕО)

Године 2018. турска војска је ушла у Сирију и напредовала према граду Африну у операцији "Маслинова гранчица" против курдских снага које су се тамо налазиле. Анкара их је оптужила да сарађују са Радничком партијом Курдистана (ПКК), коју Турска сматра терористичком организацијом.

Турска војска на северу Сирије (Фото: Јутјуб)

Швајцарски посланик Бернхард Гухл, представник Конзервативне демократске странке ове земље, обавестио је власти да би Турска могла извозити сиријско маслиново уље и маслине присвојене после турских војних операција, које би потом означили као турски производ, преноси Телеграф. Маслиново уље наводно стиже у Европу, укључујући и Шпанију.

- У Африну, окупираном од стране Турске, маслинике пљачкају и турске снаге и милиције које они подржавају. Маслине које краду су продате Шпанији, а продаја ће се наставити - рекао је он.

Према речима посланика, који је поднео одговарајући предлог у парламенту своје земље, приход од опљачканог маслиновог уља иде у џепове милитантних снага које подржавају Турци у Сирији. Такође је упитан како се те оптужбе могу бити доказане.

- Није битно да ли је коначна дестинација Шпанија или Немачка, али мислим да је веома важно да земља или земље о којима је реч покрену истрагу како би утврдили да ли компаније тргују сиријским маслинама или маслиновим уљем - инсистирао је посланик.

Тврдње су изашле на светлост дана новинарском истрагом шпанског онлајн новинског портала “Ел Публико” и курдске новинске агенције “Фират”, која је известила да су добили документе турске владе о том питању.

“Ел Публико” је саопштио да су турске власти продале заплењено маслиново уље са сиријско-курдских територија помешано са турским производима преко посредничких компанија. “Ел Публико” је прошле године јавио да је њихова вредност процењена на 90 милиона долара.

У исто време, Телеграф је навео неке турске медије који су известили да је турски министар пољопривреде Бекир Пакдемирли дао изјаве о плановима власти да задрже маслинова поља у Африну када из њега буду истерани Курди.

Године 2018, Турска је покренула операцију "Маслинова гранчица" у области Африн без сагласности Дамаска, с циљем да се курдске милиције истерају из северне Сирије и створи тампон између њих и турске границе. Турске и сиријске милитантне групе сукобиле су се са курдским ЈПГ-ом и снагама СДФ-а, тврдећи да имају снажан утицај у Сирији.

Анкара оптужује сиријску курдску милицију за вођење терористичких активности заједно с Радничком партијом Курдистана (ПКК), коју Турска сматраа терористима.

Ново наређење из Дамаска! Тигрови крећу на Идлиб?! Погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Турска војна операција “Маслинова гранчица” у сиријском Африну, током које је протерано на хиљаде Курда из овог дела Сирије

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА