Најновије

ПРОМОВИСАНА УСТАШКА КЊИГА ЛАЖИ О ЈАСЕНОВЦУ: Аутор студирао у Београду, уверен да је Земља равна, обожава Хитлера! (ВИДЕО)

У Загребу је јуче одржана промоција скандалозне књиге "Разоткривена јасеновачка лаж" у којој аутори износе срамотне теорије о логору у Јасеновцу. По њима је, тако, овај озлоглашени усташки логор смрти био радни логор, људи су у њему умирали природном смрћу или од болести, а за четири године је, како тврде, "у Јасеновцу преминуло тек нешто више од 1.000 људи, док су све друге бројке су лаж".

Усташе (Фото: Јутјуб)

Ове, али и многе друге скандалозне тврдње изнете су на промоцији у дворани Цркве срца Исусовог, где се сваке године одржава миса за усташког џелата Анту Павелића. Аутори ове спорне књиге су псеудоисторичар и математичар Јосип Печарић и хрватски свештеник Стјепан Разум.

Најбројнији логораши били Хрвати?!

Разум је на промоцији рекао да "нема доказа о масовним убиствима у Јасеновцу", а да су "најбројнији логораши били Хрвати". Цитирао је да у логор није доведен ниједан Србин зато што је Србин, а према мишљењу обојице, то није било место за убијање Срба, већ само радни логор у ком су већином били Хрвати. Да ствар буде још скандалознија, свештеник Разум је изнео срамну тврдњу да су у логору Јасеновац жртве биле измишљене!

- На срећу, сада можемо слободно да пишемо о сопственој хрватској историји. Све што званична историографија тврди су паушалне оцене, од тога да је било 700.000 жртава или 80.000 жртава. Имамо чврсте доказе да су све то лажи - речено је на промоцији срамне књиге у којој је Јасеновац приказан готово као одмаралиште, у којем су људи умрли природном смрћу или од неке болести. Иначе, аутори су похвалили хрватске власти које нису забраниле штампање књиге коју је издало Друштво за истраживање троструког логора Јасеновац. То, ништа мање скандалозно друштво, иначе, тражи да се измени хрватски устав и избаци спомињање ЗАВНОХ-а, а стави уместо тога у преамбулу устав НДХ.

Усташа студирао у Београду

Један од аутора Јосип Печарић, иначе је математичар по струци, који се у слободно време бави историјом и, по свему судећи, жонглира историјским подацима онако како му одговара. Према подацима доступним на интернету, рођен је у Котору 1948. године, а 1972. година дипломирао на Електротехничком факултету у Београду, где је касније докторирао и магистрирао математичке науке. Његово публицистичко стваралаштво сачињено је од низа невероватних дела, од којих многе негирају постојање Холокауста и геноцида као таквог, а писао је и националистичке памфлете састављене од отворених писама "За поносну Хрватску", које је посветио осуђеним ратним злочинцима Дариу Кордићу, Слободану Праљку, Тути Налетилићу и другима. Уз њега, испод овог ужасавајућег дела потписао се и свештеник Стјепан Разум, који је такође и историчар са четворогодишњим искуством у предаваштву на Филозофском факултету Универзитета у Загребу. Тренутно је запослен у Хрватском државном архиву, а махом се бави црквеном историјом.

Брани Хитлера и верује да је Земља равна

Јавност је Разума упознала и по својим сулудим ставовима које је 2017. године делио на свом профилу друштвене мреже Фејсбук. Он је тада у неколико видео-порука покушао да рехабилитује политику Адолфа Хитлера, а поред тога је негирао постојање гасних комора у Аушвицу. Такође, једну од порука је и описао статусом: "Не ради се о подметању само Хрватима у Јасеновцу, већ се то исто ради и Немцима с Аушвицом". Осим ових сулудих тврдњи, поменути свештеник на свом профилу на Фејсбуку такође промовише теорију равне земље. Своје равноземљашке ставове објашњава и тумачи позивајући се на црквене књиге.

Тражи се забрана књиге

Још када је заказана промоција скандалозне књиге "Разоткривена јасеновачка лаж", реаговао је Центар "Симон Визентал", који је у свом саопштењу навео да би Хрватска држава морала да реагује и спречи негирање историјских чињеница.

- Ово дело негира масовна убиства Срба, Јевреја, Рома и хрватских антифашиста у Јасеновцу. Хрватска је чланица Међународног савеза за сећање на Холокауст и требало би да предузме све кораке да спречи негирање Холокауста и историјских чињеница - наводи се у саопштењу.

Осврћући се на рад контроверзне организације, Центар "Симон Визентал" оцењује да је Друштво за истраживање троструког логора Јасеновац, које спонзорише промоцију, основано у циљу скривања страшних злочина које су на Балкану починиле усташе.

- Ове злочине потврђују историјски документи, сведочанства преживелих и бројна истраживања угледних историчара. Дела попут "Разоткривене јасеновачке лажи" у Немачкој или Аустрији одмах би била забрањена - писао је у свом саопштењу Ефраим Зуроф, иначе израелски историчар и "ловац на нацисте".

У Јасеновцу убијали и децу

Јасеновац важи за логор који је по бруталности био гори и од нацистичких у коме се верује да је било и до 700.000 жртава. А играње бројем настрадалих, негирање и затварање очију пред гнусним злочинима, само су неке од метода које, имеђу осталих и хрватски функционери често користе када говоре о улози својих предака на које је, нарочито последњих година, све више поносе.

- Међутим, оно што је чињеница и коју Хрватска никако не може да прихвати, јесте да је Јасеновац био највећи концентрациони логор на овим просторима, и да су њиме управљали Хрвати, а не Аустријанци или Немци, и да су убијана чак и деца - рекао је недавно директор Института за савремену историју Момчило Павловић.

Он је рекао да је, када је реч о Јасеновцу, проблем у односу према тим догађајима, а не у догађајима самим по себи, јер су чињенице делом утврђене.

Више од пола милиона жртава усташког логора

- Већ 1946. године Земаљска комисија Хрватске за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача дала је процену да је у концентрационом логору Јасеновац убијено око 500.000-600.000 логораша. И тада је Земљска комисија Хрватске истакла да се никада неће моћи утврдити тачан број жртава, али да овај наведени број жртава ипак одговара стварности - рекла је недавно директорка Јавне установе Спомен-подручје "Доња Градина" Тања Тулековић.

Она је навела да је ово спомен-подручје највеће стратиште концентрационог логора Јасеновац, са својих девет гробних поља и 105 масовних гробница сведочи о усташком злочину геноцида који се догодио за време НДХ. Апелу да се поводом промоције књиге "Разоткривена јасеновачка лаж", придружила се Јеврејска општина Београд, изражавајући тако протест против покушаја ревизије историје у случају логора Јасеновац и оцењујући да је реч о гнусном чину који морају да осуде сви Јевреји у свету.

- Пружамо пуну подршку Жидовској општини Загреб у изузетним напорима усмереним ка супротстављању историјском ревизионизму - саопштено је из Јеврејске општине Београд. Апел су упутили и поменути Центар "Симон Визентал", Жидовска општина Загреб и Савез антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске.

Шиптарски терористи спремају нападе на југу Србије. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости, Информер, Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА