Најновије

РУСИ ЗАПЛЕНИЛИ НЕМЦИМА НАЈСКУПЉУ КЊИГУ НА СВЕТУ: Вреди 5,4 милиона долара!

Гутенбергова Библија је прва штампана књига у Европи. Историја бележи 180 примерака: 45 примерака на пергаменту и 135 на папиру. Један примјерак је 1987. године продат на аукцији за 5,4 милиона долара. Црвена Армија је из Берлина запленила две ове Библије и однела у СССР.

Библија (Фото: Pixabay)

Јохан Гутенберг (1400 – 1468), проналазач штампарске машина са покретним словима, свој трогодишњи рад је посветио штампању најзначајније и најчитаније књиге, Библије. Ова књига није само интересантна по томе што је прва у свету штампана на овај начин, већ што је штампао човек  за чији се изум још и данас не зна како је прецизно функционисао. Сваки детаљ оваквог штампања до данас је остао неоткривен у потпуности.

Гутенбергова Библија представља изузетан подухват у историји штампане књиге. За њу се везују многи описи: прва штампана књига, најскупља књига света, најчитанија књига средњег века. Сви ови подаци указују на само једно – Гутенбергова Библија ће остати запамћена још много векова због свих својих карактеристика и занимљивости.

Од 180 примерака колико је произведено, 135 је било на папиру и 35 на пергаменту. Већина ових Библија садржала је око 1200 страница.  За производњу једне Библије на пергаменту, стручњаци процењују да је било потребно 170 телећих кожа.

Важност ове књиге се састоји у томе да поред тога што је штампана техником покретних слова, садржала је и ручни рад (илуминације) што је чини уникатном. Гутенбергова Библија је штампана на латинском језику, базирана на тзв. вулгати, односно службеном латинском преводу Светог Писма са хебрејског и грчког језика.

До данас је преживело само 49 примерака ове књиге. Отприлике половина ових свезака није потпуно. Међу непотпуним свескама обично постоји само један том или чак само пар сачуваних страница. Што се тиче Библије на пергаменту, 2003. године је постојало 11 сачуваних примерака.

Током Другог светског рата, Црвена Армија је из Берлина запленила две ове Библије и однела у СССР. Пре тридесетак година откривено је да се та два примерка налазе у библиотекама у Москви. Немачка влада је неколико пута покушала да агитује да се та два заплењена примерка врате. Овај покушај је био безуспешан зато што је 2009. године агент руске владе украо једну од опљачканих Библија и покушао да је прода на црном тржишту за чак милион и по долара. Овај агент је ухапшен, а руска влада је поново присвојила књигу.

Гутенбергова Библија, као најскупља и најстарија књига, била је често предмет крађе. Постоји случај из 1969. када је човек по имену Видо Арас покушао да украде ове књиге из једне библиотеке на Харварду. Два свеска које је узео, тежили су чак 45 кг и то му је отежало бег из библиотеке, те је ухваћен. Пошто је, с толиком тежином, пао у бегу, крадљивац је сломио ногу а свесци су враћени у библиотеку са минималним оштећењима.

Последња продаја комплетне Гутенбергове Библије одржана је 1978. године и књига је продата за чак 2,2 милиона долара. Исти тај примерак је 1987. године продат на аукцији за 5,4 милиона долара.

Стручњаци процењују да би данас једна комплетна Гутенбергова Библија могла бити продата за чак 35 милиона долара.

Највише ових Библија поседује Немачка (14 тј. 12 у земљи и 2 коју су запленили Руси). САД поседује 10 примерака, Уједињено Краљевство 8 примерака, а Шпанија и Ватикан по два примерка, док Аустрија, Швајцарска и Португалија поседују по један примерак овог капиталног дела.

Која земља точи гориво у украјинске тенкове, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Седмица

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Гутенбергова Библија

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА